I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Besplatni filmovi u Kulturnom centru: „Nisam đubre“, „Upad kod Bergmana“…

U Zrenjaninu se prvi put prikazuju filmovi sa Festival evropskog filma #EUfilmFest. Posetioci imaju priliku da uživaju u potpuno besplatno u filmovima, svakog četvrtka i petka do 24. avgusta u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Sve projekcije počinju u 21h.

Evropska unija proglasila je 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa, te se ovogodišnji festival održava u tom duhu, pod motom „Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”, s idejom da se
posetioci podstaknu na otkrivanje i istraživanje evropske kulturne baštine, kroz filmsku umetnost. Festival evropskog filma organizuje Delegacija Evropske unije u Srbiji, EU info centar u Beogradu u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC) i Kulturnim centrom Zrenjanina.

PROGRAM FESTIVALA

Četvrtak, 16. avgust

21h Film: NISAM ĐUBRE
(Je ne suis pas un salaud, Francuska, 2016, 111 min) DRAMA Režija: Emmanuel Finkiel

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

Nakon što je brutalno napadnut na ulici, Edi lažno optužuje Ahmeda, idealnog krivca, koga je uočio na ulici nekoliko dana pre napada. Dok Ahmed upada u kandže nemilosrdnog pravosudnog sistema, Edi se trudi da normalnim tokom nastavi život sa ženom i sinom. Dobija novi posao i sve izgleda kao da se vratilo u normalu. Međutim, polako ga pritiska breme njegovog nemoralnog postupka… Rizikujući da izgubi sve, Edi će pokušati da otkrije istinu…

Petak, 17. avgust

21h – Kratki filmovi BAFTA 2017 (BAFTA, Velika Britanija, 2017, 98 min)

Pogledajte osam kratkih filmova i animacija nominovanih u British Short Film i British Short Animation na filmskim nagradama EE British Academy Film Awards.

Četvrtak, 23. avgust

21h – Film: TUŽILAC, BRANILAC, OTAC I NJEGOV SIN

(The Prosecutor, the Defender, the Father and His Son, Bugarska, 2015, 102 min) DOKUMENTARISTIČKI Režija: Iglika Triffonova

Dva ambiciozna advokata suočavaju se na suđenju komandantu Miloradu Krstiću, optuženom za ratne zločine u ratu u Bosni. Branilac Fin započinje istragu kako bi potvrdio svedočenje mladog svedoka – i uskoro sreće mladićevu porodicu. Film je inspirisan istinitom pričom. Iglika Trifonova (1957) je 1982. godine diplomirala filmsku i TV režiju. Karijeru je započela kao internacionalno nagrađivana rediteljka dokumentarnih filmova. Kao rediteljka i scenaristkinja 2001. godine, snimila je svoj prvi igrani film. Od tada je uspešna i etablirana filmska autorka sa 15 dokumentarnih i tri igrana filma.

Petak, 24. avgust

21h – Film: UPAD KOD BERGMANA
(Traspassing Bergman, Švedska, 2013, 107 min) DOKUMENTARISTIČKI Režija: Jane Magnusson, Hynek Pallas

Grupa poznatih međunarodnih filmskih producenta, među kojima su Michael Haneke, Clair Denis, and Alejandro González Iñárritu istražuju osamljenu kuću koju je izgradio poznati švedski režiser Ingmar Bergman na ostrvu Faro na Baltičkom moru, dok razmišljaju o njegovom bogatom filmskom nasleđu, posećujući obližnje lokacije viđene u mnogim njegovim filmovima. Dodatni intervjui sa ljudima kao što su Martin Scorsese, Lars von Trier, Wes Anderson, Ang Lee, Zhang Yimou, Woody Allen, Francis Ford Coppola, Takeshi Kitano, Robert De Niro, nude dokaz o Bergmanovoj bogatoj viziji i trajnom uticaju na filmski svet.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh