I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Banatski tamburaški centar prvi put se predstavio publici (VIDEO)

U Kulturnom centru Zrenjanina održan je prvi javni nastup „Banatskog tamburaškog centra“.

Ovaj centar osnovan je ove godine s ciljem da izvedbom svih stilova kako domaće tako i svetske muzičke baštine neguje kulturu modernog i tradicionalnog muzičkog stila, a sve na inicijativu profesora Ivana Petrova i Slobodana Srdanova. Okuplja sve generacije zaljubljenika i izvođača na tamburaškim instrumentima i jedan od ciljeva  je edukacija mlađih naraštaja kako bi tamburu kao instrument našeg podneblja sačuvali od zaborava.

– Tamburaška muzika kod nas je veoma osiromašena i činjenica je da ponestaje želje za izvođenjem na ovom instrumentu. Upravo iz tog razloga i kako bi pojačali želju za daljnjim i kvalitetnijim izvođenjem i odškrinuli vrata napredovanju izvođenja na ovom instrumentu je i osnovan Banatski tamburaški centar. Postoji i želja da iz njega jednog dana nastane veliki tamburaški orkestar ovog dela Vojvodine po uzoru na Novi Sad, Šid, Rumu ili Suboticu – rečeno je u uvodu ovog koncerta.

PerSu marketi

U okviru centra deluje kamerni ansambl od pet članova, a u fazi pripreme i je i omladinski sastav kao i škola tambure.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Tamburaški orkestar OŠ „Sveti Sava“ iz Žitišta sa profesorom Jovom Babićem

Na koncertu su se kao solisti predstavili Vukašin Šofejović, Elena Žitinja članica etno grupe „Filigran“, kao i „mlađe“ snage, tamburaški orkestar OŠ „Sveti Sava“ iz Žitišta pod rukovodstvom profesora Jove Babića i tamburaški orkestar OŠ „Stevan Aleksić“ iz Jaše Tomića pod rukovodstvom profesora Dušana Radosava.

Elena Žitinja sa koleginicima iz „Filigrana“

Koncert je zaključen zajednički izvođenjem „Podmoskovskih večeri“, a na bis su svi izvođači i publika otpevali i „A, sad adio“.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh