I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Bahova dela su večita inspiracija za violinistu Ljubomira Mihailovića

Magistar violine Ljubomir Mihailović, koji ima bogatu muzičku i profesorsku karijeru, održao je jednočasovni koncert na violini, u ambijentu Reformatske crkve.U Zrenjaninu se prvi put susreo sa publikom u Narodnom muzeju grada Zrenjanina, pre dva meseca, kada je svirao Svite broj jedan, dva i tri, čiji je kompozitor Johan Sebastijan Bah. Na ovom koncertu je interpretirao svite broj pet i šest, takođe Bahove, koje su pisane za violončelo, ali je urađena transkripcija za violinu.

„ Ovo mi je prvi put da sviram u ovom ambijentu, ali nije prvi put u Zrenjaninu. Imao sam koncert pre dva meseca u Narodnom muzeju. Tada sam, kao što ću i večeras, interpretirao svite koje je napisao Bah. Ove dve su komponovane za violončelo, ali je urađena transkripcija ( prilagođavanje) za interpretiranje na violini. Ovo je interesantno, pošto to ranije nije izvođeno ni u Beogradu, mislim na transkripcije za violinu, tako da će premijerno biti ovde u Zrenjaninu. Ja inače volim da sviram Bahova dela, pogotovo što mogu sam da svirami imam specijalnu inspiraciju. Mislim da je on tu potpuno jedinstven u tome, jer je Bah takav kompozitor, da njegova dela možete da svirate na bilo kom instrumentu. Neko delo može da se svira i na violini, čembalu i violončelu, i opet će dobro zvučati, dok dela drugih kompozitora pisana baš za violinu, teško da mogu dobro zvučati kada se sviraju na drugim instrumentima. Što se tiče daljih planova, imam želju da sviram violinske sonate, i to baš u ovom prostoru, nadam se negde u oktobru. Akustika u ovom ambijentu je sjajna, gotovo idealna za ovakve stvari, ne može bolje da se zamisli.“ – naglasio je violinista Ljubomir Mihailović

I Taxi Zrenjanin

Magistar Ljubomir Mihailović je karijeru započeo sa samo 8 godina, kada je održao prvi solistički koncert. Tokom godina je dobio više prvih nagrada na takmičenjima u zemlji, a pojedine i u inostranstvu. Nastupao je kao solista sa brojnim domaćim i stranim simfonijskim orkestrima. Svirao je kao solista i koncert – majstor sa Kelnskim Kamernim ansamblom, sa kojim je održao preko 400 koncerata u državama Evrope. Kao profesor violine, pokazao je zapažen uspeh u radu sa studentima.

Poslušajte prvu numeru sa koncerta

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh