I love Zrenjanin

  • Home Interpoint
  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Kultura

Danas je Aranđelovdan – ovaj anđeo nije umro i silazi među ljude kao putnik ili prosjak

i love zrenjanin tv

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave veliki praznik Sabor Svetog Arhangela Mihaila, koji je u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. U crkvenom kalendaru označen je crvenim slovom.

Sveti arhangel Mihailo, u pravoslavnoj ikonografiji ima čitav niz motiva i obeležja. On se pojavljuje i pre stvaranja vidljivog sveta kao najveći borac i vojskovođa nebeske vojske protiv pobunjenog Lucifera. On je sa isukanim ognjenim mačem čuvao vrata zemaljskog raja iz kojeg su izgnani Adam i Eva. Slika se i kao „merač duša“ (u scenama Poslednjeg suda), kako duše upućuje ka nebu. Predstavljen sa providnom kuglom u ruci, arhangel Mihailo označava se i kao „Predstavnik, zaštitnik, čuvar Nebeskog carstva“.

Arhangel Mihailo u Crkvenom predanju naziva se još i Veliki vojskovođa, zapovednik vojske, arhistratig, ili kako ga Njegoš u delu Luča mikrokozma naziva „polkovodac“ – vođa pukova nebeske voske.

Jedno narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Kaže se: kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća! Zato, ako ujutru bude vedro, čeka nas godina puna sunca, a ukoliko bude oblačno i tmurno, biće mnogo padavina, i godina bez mnogo sunčanih i lepih dana. Čim ustanete, pogledajte u nebo, i saznaćete kakva godina je pred nama. Verovanje kaže da ovaj anđeo nije umro i da silazi među ljude kao putnik ili prosjak. U nekim krajevima Srbije, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove.

PerSu marketi

Sveti Arhangel Mihailo hramovna slava Ruske crkve

Hramovna slava Crkve Svetog arhangela Mihaila u Zrenjaninu, poznatije pod imenom Ruska crkva, obeležena je u prisustvu velikog broja vernika, kao i predstavnika drugih hramova u Zrenjaninu i sestara manastira Svete Melanije. Liturgiju je pratio  crkveni hor  „Sveti Arhangel Mihailo“ sastavljen od dece i odraslih.

 

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
  • Park sala Zrenjanin
Na vrh