I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Ansambl Levant starim instrumentima nas vratio u doba Vizantije (VIDEO)

Pred 50 gledalaca, publike probranog i istančanog muzičkog ukusa, u Baroknoj sali Gradske kuće koncert je održao Ansambl Levant.

Temom koncerta „Muzika Vizantijskog kruga“ ovaj kvintet proveo nas je vizantijskim kulturnim prostorom, odnosno njegovim izvorima i to koristeći, ono po čemu je ansambl i specifičan, istorijske instrumente.  Divan saz, kavala, frula, dvojnice, raušfajfe, persijska lauta, baglama neki su od starih instrumenata, koje retko vidimo, a još ređe čujemo, kojim su nas članovi Levanta vratili prostorima i vremenu istočno romejskog carstva. Neposrednim i posrednim putem ova muzička tradicija je izvršila uticaj na istoriju srpske muzike i ostala živa i prepoznatljiva u današnjme muzičkom izrazu.

Ansambl Levant bavi se izučavanjem i interpretacijom rane muzike na istorijskim instrumentima. Čine ga eminentni muzičari koji za sobom imaju decenije istraživačkog i interpretatorskog rada na području srpske i evropske rane muzike. Svoje kvalitete su iskazivali osnivanjem i saradnjom sa različitim ansamblima među kojima i sa Ansamblom Renesans, najstarijim takvim ansambom na prostoru jugoistočne Evrope.

PerSu marketi

Ansambl Levant čine Marčela Frančesko, Dragan Mlađenović, Žorž Grujić, Darko Karajić i  Goran Milošević. Od osnivanja 2013. do danas ostvarili su  niz koncerata u gradovima Srbije kao i učešća na festivalima rane muzike. Među značajnim nastupima je i onaj na festivalu MEDIMUS (Međunarodni festival srednjovekovne muzike) u Prizrenu. Nakon sinoćnjeg koncerta i dva bisa, članovi su od srca poručili da je ovo najbolja publika pred kojom su nastupali.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh