I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Ansambl Levant starim instrumentima nas vratio u doba Vizantije (VIDEO)

Pred 50 gledalaca, publike probranog i istančanog muzičkog ukusa, u Baroknoj sali Gradske kuće koncert je održao Ansambl Levant.

Temom koncerta „Muzika Vizantijskog kruga“ ovaj kvintet proveo nas je vizantijskim kulturnim prostorom, odnosno njegovim izvorima i to koristeći, ono po čemu je ansambl i specifičan, istorijske instrumente.  Divan saz, kavala, frula, dvojnice, raušfajfe, persijska lauta, baglama neki su od starih instrumenata, koje retko vidimo, a još ređe čujemo, kojim su nas članovi Levanta vratili prostorima i vremenu istočno romejskog carstva. Neposrednim i posrednim putem ova muzička tradicija je izvršila uticaj na istoriju srpske muzike i ostala živa i prepoznatljiva u današnjme muzičkom izrazu.

Ansambl Levant bavi se izučavanjem i interpretacijom rane muzike na istorijskim instrumentima. Čine ga eminentni muzičari koji za sobom imaju decenije istraživačkog i interpretatorskog rada na području srpske i evropske rane muzike. Svoje kvalitete su iskazivali osnivanjem i saradnjom sa različitim ansamblima među kojima i sa Ansamblom Renesans, najstarijim takvim ansambom na prostoru jugoistočne Evrope.

Fordomanija

Ansambl Levant čine Marčela Frančesko, Dragan Mlađenović, Žorž Grujić, Darko Karajić i  Goran Milošević. Od osnivanja 2013. do danas ostvarili su  niz koncerata u gradovima Srbije kao i učešća na festivalima rane muzike. Među značajnim nastupima je i onaj na festivalu MEDIMUS (Međunarodni festival srednjovekovne muzike) u Prizrenu. Nakon sinoćnjeg koncerta i dva bisa, članovi su od srca poručili da je ovo najbolja publika pred kojom su nastupali.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh