I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Andrea Poša, dirigentkinja – tradicija horskog muziciranja u Zrenjaninu u dobrim rukama

Da se horska muzika sasvim lepo primila na zrenjaninskom kulturnom polju odavno nije vest. Zato, stasavanje novih, mladih naraštaja dirigenata u gradu horskog pevanja, sigurno jeste. Pogotovo kada za samo dve godine vođenja jednog horskog ansambla, na svakom javnom nastupu ostavite više nego snažan utisak na poprilično pismenu zrenjaninsku publiku. Dvadesetšestogodišnja Andrea Poša, profesor solfeđa u zrenjaninskoj muzičkoj školi, osnivač  je i dirigent novog zrenjaninskog horskog ansambla –  Zrenjaninskog kamernog hora.

Šta Vas je nakon zvanja diplomiranog teoretičara muzike povelo putem dirigovanja?

Andrea: Ljubav prema horskom dirigovanju nastala je još u srednjoj Muzičkoj školi, u klasi profesorice Zorice Kozlovački. Ideja o osnivanju hora nastala je nakon završnog koncerta Horskog praktikuma, u klasi profesorice Tatjane Ostojić, koja mi je predložila da se time bavim i bila veoma zadovoljna kako sam pripremila hor za taj koncert.

PerSu marketi

Zrenjaninski kamerni hor ima veoma interesantan sastav. Ima tu glumaca, reditelja, profesionalnih pevača. Ko sve može postati član Zrenjaninskog kamernog hora?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Andrea: Jedini uslov da neko postane član hora je da bude dobre volje, velikog srca i da ima sluha. Godine, nacionalnost, boja očiju i broj cipela nam nisu važne. Vodeći se time, okupila se ekipa ljudi koja je podigla kriterijume. Ljubav prema pevanju, druženju i dobroj muzici. Dakle, iz svega se zaključuje da je sastav zaista interesantan. Moramo napomenuti da su nam svima i profesije različite, što takođe, doprinosi lepoti i kreativnosti hora.

Kako gradite repertoar?

Andrea: Zrenjaninski kamerni hor postoji dve godine i na repertoaru ima 10 veoma interesantnih kompozicija. Na repertoaru se trenutno nalaze aranžmani koje su napisali dirigentkinja i pevači, kao i kompozicije koje po stilu odgovaraju modernom stvaralaštvu. Probe započinjemo obaveznim vežbama vokalne tehnike i pravilnog disanja, i tek nakon takvog uvoda slede kompozicije. Repertoar se proširuje u skladu sa željama ansambla i dirigentkinje. Neke od kompozicija koje izdvajamo: Zulu molitva – Ukuthula, tradicionalna afrička pesma – Siyahamba, kanon Hello Django, Elvis Presley – Can’t help falling in love, aranžmani koje su napisali pevači sa dirigentkinjom: Harry Belafonte – Banana Boat song, Neke Face – Prozori, od nedavno i Pionir 10 – Da, da, da (Jutro će promeniti sve).

Koji su nastupi obeležili ove dve godine postojanja ansmbla?

Andrea: To su svakako nastupi na Horskom festivalu  “Slobodan Bursać”, prošle i ove godine, na Festivalu “Novi prostori”, bili smo specijalni gosti u predstavi “Inner lights/Unutrašnja svetla” Pozorišta Patos iz Smedereva. Jedan od nastupa na koji smo ponosni je humanitarni concert “Nebojši za klarinet” u Novom Sadu, nastupili smo i na samostalnoj izložbi Jovanke Kuzmanović, a beležimo i saradnju sa Cekomom kroz songove za predstavu “Indigo”. Jedan za nas vrlo poseban nastup bio je na svadbi naših pevača, Dunje i Dušana Kalejskog, koji su izrazili želju da otpevamo pesmu za mladenački ples.

Kakvi su planovi, za šta se trenutno pripremate?

Andrea: Trenutno se pripremamo za Novogodišnji koncert koji će se održati 17.12. u večernjim satima, u svečanoj sali škole „Nikola Tesla“, proširujemo repertoar i pišemo nove interesantne aranžmane, a neke od njih ćete imati priliku da čujete na Novogodišnjem koncertu. Nadamo se da ćemo sledeće godine ići na neko od horskih takmičenja.

Koji pristup horskom muziciranju podržavate, klasično izvodjenje dela ili savremene trendove koji podrazumevaju atraktivnost samog nastupa?

Andrea: Tokom školovanja i studija, susretala sam se sa raznim epohama u muzici kao i dirigovanju. U Zrenjaninskom kamernom horu pretežno sledim savremen pristup muziciranju zbog repertoara koji biram zajedno sa svojim pevačima. Izuzetno mi je drago što mogu primeniti i znanje koje sam stekla na predmetu Uvod u komponovanje u klasi profesora Milete Grujića, kao i Aranžiranje u klasi profesora Zorana Mulića, ukoliko se odlučimo za pesmu koja je napisana u originalu za bend ili neki drugi muzički sastav.

Nezaobilazno pitanje za nekoga ko se u Zrenjaninu posvetio horskom dirigovanju, odnosi se na neraskidivu vezu ovog grada sa horskim pevanjem…

Andrea: Zrenjanin se sa pravom naziva gradom horova koji trenutno broji 25 ansambala. Zaista je lepo čuti da se mnogi sugrađani bave horskom muzikom i odmaraju od svakodnevice upravo na taj način, uz nekoliko sati vrednog rada, muziciranja, druženja i kreativnosti.

 

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh