I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

„Ana Karenjina“ podigla publiku na noge – večeras Čehovljeva drama „Ujka Vanja“

Šestog dana najstarije pozorišne smotre u zemlji, jubilarnog 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, u Zrenjaninu je izveden komad „Divljožder“, a par sati kasnije Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház izvelo je predstavu „Ana Karenjina“.

Predstava Lutkarskog ansambla Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, čiji tekst i režiju potpisuje Jovan Caran, odlično je primljena kod mališana. Reč je o nežnoj priči o odrastanju i dečijim strahovima, ispričanoj igrom lutaka. Prema rečima Tatjane Paskaš, koja rukovodi Lutkarskom scenom u zrenjaninskom Teatru, ovdašnjoj publici, ipak, nedostaje festivalski program na kakav su navikli.

PerSu marketi

– Mi volimo i živimo za festival, ali ove godine nismo mogli da gledamo izvođenja i nastupe naših kolega, već smo njihove predstave mogli da vidimo samo preko snimaka. Čitava godina za nama je neobična, trudili smo se da održimo kontakt sa publikom koliko god je to bilo moguće, igrali smo i u Atrijumu Narodnog muzeja, izveli premijeru predstave Ježeva kućica i napravili izložbu lutaka iz naših predstava u foajeu pozorišta – objašnjava za Dnevnik festivala Tatjana Paskaš, koja ističe da je na smanjenu produkciju lutkarskih pozorišta, van Beograda i Novog Sada, uticao i nedostatak novca, ali i organizacioni problemi i epidemiološke mere.

„ANA KARENJINA“: TRAGEDIJA LJUBAVI I BORBA ZA LIČNU SLOBODU

A tokom popodneva, na sceni Novosadskog pozorišta, pred publikom upečatljiva predstava Ana Karenjina, u režiji Dejana Projkovskog, za koju on kaže da je samo privid da se radnja dešava u prošlosti, a zapravo je smeštena u ovom trenutku, jer „pred čovekom stalno postoje izbori, on stalno mora da bira”. Ansambl i svako u njemu, od glavnih glumaca do dečice koja se pojavljuju, prikazali su igru koja obuzima. Sledeći zamisao reditelja, protagonisti su verno dočarali tragediju ljubavi, borbu za ličnu slobodu, a sve to kroz glumu i pokret, scenski atraktivnim rešenjima i muzikom, ogolivši ne samo sebe i svoje likove na sceni, već i sam smisao slobode za kojim se traga. Borba jedne žene, drugih žena, muškaraca koji vole, podigla je sinoć publiku na noge. (Miroslava Pudar)

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Sve o šestom festivalskom danu saznajte u DNEVNIKU FESTIVALA br 7

POSLEDNJI TAKMIČARSKI DAN – U VRŠCU

Na sceni Narodnog pozorišta Sterija u Vršcu u prepodnevnim satima izvedena je predstava za decu „Nemušti jezik“, a u 19.00h publiku čeka Čehovljeva drama „Ujka Vanja“ u režiji Andreja Nosova.

– Ovo je jedno viđenje Ujka Vanje koje je obojeno pitanjem delovanja u svojoj maloj zajednici i pokušajima da se na probleme, nepravde i boli te zajednice odgovori. Ova naša predstava je samo jedno letnje popodne i veče, dok su gosti tu, a naše prljave gaće postaju baš vidljive. Kako i koliko ih sakriti i da li ih sakriti? Šta ostaje kada oni koji su došli da nas menjaju odu, a šta se neće i ne može promeniti jer mi nismo spremni da se menjamo. Dakle, između promene i delovanja, potrebe za boljim životom i tuge kao pitanja o kome malo govorimo. U našoj predstavi sve je nekako malo, tiho, i tiše jer jedino u tišini možda možeš da preživiš. Nisam siguran da se više slažem sa tim, ali to nam je bila namera i ideja kada smo pripremali ovu predstavu, rekao je reditelj Nosov.

ZATVARANJE FESTIVALA I DODELA NAGRADA U ZRENJANINU

PONEDELJAK, 26. april, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin

18.00 h: Dodela nagrada i zatvaranje Festivala koje će publika moći da prati UŽIVO preko Fejsbuk stranice Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“.
19.00 h: U čast nagrađenih biće izvedena predstava „Zaljubljivanje“, autorski projekat, režija: Olja Đorđević, Pozorište mladih Novi Sad

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh