I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Ambasador Francuske otvorio izložbu „Lekcije Marije Kiri“

Interaktivnu izložbu “Lekcije Marije Kiri” posvećenu velikoj naučnici, sinoć je u Kulturnom centru Zrenjanina otvorio ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio u prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Ivana Bošnjaka, predstavnika OŠ „Jovan Cvijić“ i brojnih posetilaca.
– Marija Kiri je bila jedina žena koja je dobila dve Nobelove nagrade, i pored toga što je bila veliki naučnik, Kiri je bila izuzetan pedagog. Radila je sa decom i to na način koji tada nije bio poznat – kroz eksperimente. Na tome je zasnovana ova izložba, na rad sa decom. Ovde smo danas i da bismo promovisali sjajan projekat koji je osmislio francuski nobelovac Žorž Šarpak – „Ruka u testu“, a koji je zahvaljujući dobroj saradnji institucija Srbije i Francuske, stigao i ovde – rekao je Gzavije Denio.

poseta-francuskog-ambasadora

Gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak upoznao je ambasadora sa osobenostima Zrenjanina  i podsetio na dobru saradnju sa privrednim subjektima poreklom iz Francuske koji u našem gradu imaju proizvodne pogone, poput Mecaplasta.
– Bilo mi je čast i zadovoljstvo biti domaćin francuskom ambasadoru kao i svim zainteresovanim sugrađanima povodom izložbe velike svetske naučnice u oblasti radiologije, Marije Kiri. Francuski ambasador je posetio  Zrenjanin prvi put u mom mandatu, i trudićemo se da nastavimo taj dobar kontinuitet saradnje sa njegovom ambasadom, rekao je Bošnjak.

ffrancuski-ambasador-i-decaq

PerSu marketi

Veliki udeo u organizovanju događaja imala je Osnovna škola „Jovan Cvijić“  i profesorka fizike Biljana Tankosić koja je podsetila da je izložba rezultat dobre saradnje sa Francuskim institutom u Srbiji.  Učenici te škole izveli su zanimljive eksperimente koje je i sama Kiri rado pokazivala deci kako bi u njima podsticala težnju za otkrivanjem novih pojava i eksperimenata.

marija-kiri

Dvostruka dobitnica Nobelove nagrade, Marija Kiri

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Interaktivna izložba u Kulturnom centru posvećena Mariji Sklodovskoj Kiri, dvostrukoj dobitnici Nobelove nagrade, sastoji se iz dva dela. Prvi deo – Marija Kiri 1867-1934. godine, posvećen je životu i delu velike naučnice. Drugi deo, Lekcije Marije Kiri zamišljen je kao radionica i omogućava posetiocima da kroz jednostavne eksperimente upoznaju osnovne zakone fizike. Uz pomoć jednostavne aparature, kojom su izvodjeni ogledi, publika će se sresti, sa već poznatim zakonima fizike – Arhimedovim zakonom, momentom sile i drugim.

Izložba će biti otvorena do 25.aprila.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh