I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Svečano otvoren 69. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine

U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ svečano je otvoren 69. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina i podršku kompanije „Gomex“.

Publici su se na otvaranju obratili Ivan Francuski direktor pozorišta, Duško Radišić ispred lokalne samouprave, a festival je zvanično otvorio predsednik odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić ističući da ustanove poput pozorišta i sve ono što se u njima stvara grad zaista i čine gradom u pravom smislu te reči.

I Taxi Zrenjanin

 

Mirko Krlić na otvaranju 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ovo je druga godina zaredom da će se pod svodovima najstarijeg pozorišnog zdanja u zemlji gledati najbolje dramske i lutkarske predstave iz prethodne godine, a po izboru selektora Slobodana Savića.

– U odnosu na prošlu i prethodnih nekoliko godina , produkcija u pozorištima Vojvodine je prepolovljena. Ako govorimo o predstavam za decu situacija je još dramatičnija, dakle gora. Pripremajući selekciju video sam dvadeset dve celovečernje predstave i pet predstava za decu, sve uživo, ni jednu na snimku. Većina pozorišta sve i da je htela  nije imala da prijavi više od dve predstave za selekciju, nastale između dva Festivala. Ovo su sumorne činjenice i ne treba ih posebno komentarisati. Većina iabranih predstava uglavnom je u skladu sa savremenim, referentnim pozorišnim i izvođačkim praksama. Takođe, većina pripada društveno anagažovanom, osvešćenom pozorištu koje se na hrabar, beskompromisan, umetnički i estetski legitiman i relevantan način hvata u koštac s gorućim društvenim problemima i anomalijma, prkosi im, ogoljava ih i razobličava – kaže između ostalog selektor Festivala Slobodan Savić u uvodu u katalog.

6 dramskih i 5 lutkarskih predstava

 

subota, 13. april

19h „Zatvorenik i šestoprsti„ Viktor Peljevin/r. Dimitrij Vihreckij, Pozorište Mladih, Novi Sad

nedelja, 14. april
20h „Lisistrata“ Aristofan/r. Jovana Tomić, Narodno pozorište Subotica

ponedeljak, 15. april
11h „Izvini mama“ po bajci „Neću da se izvinim“ Sofije Prokofjeve/r. Todor Valov, Dečje pozorište Subotica (Scena na srpskom jeziku)
13h „Tiritarka hargatar“ Dečje pozorište Subotica (Scena na mađarskom) kamerna scena „Todor Manojlović“
20h „Veštice iz Salema“ Artur Miler/Nikita Milivojević, Srpsko narodno pozorište

utorak, 16. april
20h „Hasanaginica“ po motivima drame Ljubomira Simovića/r. Andraš Urban, Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz

sreda, 17. april
11h „Konjski zubić u našeg cara“ Miodrag Milovanov/r. Đurđa Tešić, Narodno pozorište Sombor
20h „Tartif“ po motivima originalne Molijerove drame/ r. Igor Vuk Torbica, Narodno pozorište Sombor i Srpsko narodno pozorište

četvrtak, 18. april
19h Dodela nagrada 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine
20h predstava u čast nagrađenih „Dopler“ Erlend Lu/r. Aleksandar Popovski, Srpsko narodno pozorište i Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad

Scena iz mjuzikla „Bilo jednom u Banatu“

 

U pratećem programu festivala su:  subota 13. april,  promocija knjige Zorana Slavića „U magiji pozorišne stvarnosti“, ponedeljak 15. april, promocija izdanja o Srpskom narodnom pozorištu „Sećanje na star kuću“ Marine Tatić Lozjanin, „Suton vojvođanske pozorišne tradicije“ Marka Maletina i „Dnevnik predstava novosadskih pozoripta 1919 – 1941“ Pavla Jeftića. U utorak 16. aprila na programu je promocija izdanja Milana Mađareva „Paralelna istorija teatra“.

Nagrade festivala

Stručni žiri u sastavu: Vida Ognjenović, Miodrag Tabački i Predrag Momčilović odlučivaće o sledećim nagrdama: najbolja dramska predstava u celini, najbolja predstava za decu u celini, najbolja režija, najbolja scenografija, najbolji kostim, najbolja kracija lutaka – nagrada „Tihomir Mačković“, najbolja muzika, specijalna nagrada – za tekst ili dramatizaciju, scenski pokret, jezik ili drugo ukoliko žiri donese takvu odluku, Memorijalna nagrada „Ivana Mirkov Vlačić“ za celokupni vizuelni identite predstave, nagrada mladom glumcu koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine te glumačke nagrade – 4 ravnopravne nagrade po jedna za glavnu mušku i žensku ulogu i po jedna za žensku i mušku epizodnu ulogu.

69. Festival otvoren je mjuziklom NP „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina „Bilo jednom u Banatu“, a publika će do 18. aprila gledati 6 dramskih i 5 lutkarskih predstava.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh