I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

50. rođendan Zrenjaninskog kamernog orkestra obeležen Šostakovičevim remek delom

Zrenjaninski kamerni orkestar priredio je ljubiteljima klasične muzike u Zrenjaninu izuzetan doživljaj izvevši Šostakovičevu 14. Simfoniju za sopran, bas i orkestar.

Ova simfonija je jedna od retko izvođenih. Delo je tek jednom izvedeno u Srbiji, ali ovo je prvi put ne samo u Srbiji već i u regionu da je izvedeno uz kazivanje stihova odnosno sa naratorom. Solisti su Ana Aleksić Šajrer – sopran i Goran Krneta – bas. Orkestrom diriguje Mikica Jevtić.

– Ovo nije simfonija posle čijeg će izvođenja publika otići sa koncerta s osmehom na licu. Izaći će ipak nadahnuta. Umetnost sama po sebi ne mora da bude nužno i estetski lepa. Ona služi da nas pomeri, da nas zapita i da nam stavi do znanja da je život upravo ono što je Šostakovič rekao – najdragoceniji dar – reči su profesorke Bojane Grujin.

I Taxi Zrenjanin

14. Simfonija je protest života nad smrću. Šostakovič u njoj međutim priča o neprirodnoj smrti. Otud i stihovi 4 pesnika koja su život izgubila na poseban način. Lorka je bio streljan, Apoliner je stradao u ratu 1918.godine, Rilke je umro od posebno retkog oblika leukemije,  a Kuhelebeker je umro u progonstvu u Sibiru.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Izabrana je zato što je napisana iste godine kad je naš orkestar osnovan dakle pre 50 godina. Ona spada u one tehnički najzahtevnije, a mi smo se prihvatili tog izazova i uspešno je naučili i izveli. Mislim da smo ovoj publici priredili privilegiju da je čuje  – kaže Roman Bugar direktor Zrenjaninske filharmonije.

Mikica Jevtić

Novi muzički spektakl 11. januara 2020. u Kristalnoj dvorani

Zrenjaninska filharmonija najavila je tradicionalni novogodišnji koncert kao poklon svim građanima Zrenjanina. Na koncertu će nastupiti i 4 zrenjaninska hora kao i specijalni gost Marko Luis sa bendom. Koncert je na programu 11. januara 2020. u Novoj hali sportova – „Kristalnoj dvorani“.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh