I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

10 SLIKA sa izložbe „Mlinovi na području srednjeg Banata od praistorije do 1941. godine“

Izložba pod nazivom „Mlinovi na području srednjeg Banata od praistorije do 1941. godine“ autora Dušana Marinkovića, višeg kustosa Narodnog muzeja Zrenjanin, otvorena je za sve zainteresovane posetioce do 22. aprila.

Ova zanimljiva izložba predstavlja rezultate izučavanja mlinova i njihovog značaja u širenju industrijalizacije na teritoriji Banata.

Posebna pažnja posvećena je mlinovima koji su se nalazili na području Srednjobanatskog okruga.

Fordomanija

Predstavljamo vam nekoliko interesantnih detalja sa ove izložbe:

RUČNI ŽRVNJEVI

Preteča mlinova su ručni žrvnjevi koji potiču iz praistorijske epohe, a javljaju se u srednjem veku. Ručni žrvnjevi u srednjem Banatu otkriveni su od 5500. do 4700. godine stare ere i vremenski pripadaju vinčanskoj kulturi.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Bogatoj arheološkoj zbirci Narodnog muzeja Zrenjanin pripadaju praistorijski i srednjovekovni žrvnjevi, nađeni na lokalitetima Botoš (Živanićeva dolja) i Novi Bečej (Matejski brod)

VODENICE

Najstariji tip mlinova u Banatu su vodenice i građene su pored reka Tise, Tamiša i Begeja, jer su funkcionisale na vodeni pogon.

Na osnovu podataka Milana Miloševa, u Banatu su postojale vodenice na reci Begej kod Zrenjanina (sa četiri kamena), tri na reci Tamiš kod Jaše Tomića (sa dva kamena) i po jedna u Botošu (vlasništvo kneza Tomaševca) i u Uzdinu (izgrađena početkom XX veka)

SUVAČE

Suvače su prvi mlinovi na pogon stočne vune i javljaju se širom naše sredine početkom XVIII veka.

Suvača u Kikindi je kružne osnove i leži na četrnaest stubova od pečene opeke, koji ujedno nose krovnu konstrukciju u obliku četrnaestostrane piramide

VETRENJAČE

S leva na desno: Kišova vetrenjača 1961. godine i neposredno pre urušavanja, 2004. godine

INDUSTRIJSKI MLINOVI

Ono po čemu se ova jedinstvena izložba dodatnoizdvaja od dosadašnjih u Narodnom muzeju Zrenjanin, jeste implementacija QR kodova na izložbi i unutar publikacije „Mlinovi na području srednjeg Banata od praistorije do 1941. godine“.

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam sve vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh