I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Dobre Vesti našeg grada

Pomoć samohranim roditeljima u Zrenjaninu

U Zrenjaninu je pokrenuta akcija pomoći samohranim roditeljima među kojima je veliki broj nezaposlenih, onih koji žive samo od socijalne pomoći i dečijeg dodatka. Akciju su organizovali Pokret nezaposlenih, Lokalni savet za zapošljvanje, Udruženje nezaposlenih i Humanitarna organizacija “023” kako bi javnosti skrenuli pažnju na položaj samohranih roditelja.

“To da status samohrani roditelj donosi zadovoljstvo uprkos težini, možda može da važi za razvijene zemlje ali ne i za zemlju Srbiju. Ovde to znači “teško i teško” ali ne i neizvodljivo.  Baš zbog toga se ova naša nova tema nametnula logičnim sledom jer smo krenuli od priče o brakovima i razvodima da bismo stigli do konačnog produkta – roditelja koji su zbog prinuđeni da bez pomoći svog partnera nastave da brinu o deci i da ih vaspitavaju. To je naporan zadatak – u današnje vreme vaspitavati decu uopšte a naročito u neokrnjenim porodicama” – navode organizatori  razloge zbog svog dejstvovanja.

Nezaposlenost, nedostatak vremena zbog prekomernog rada kako bi se posvetili deci, nepostojeće benficije i izostanak podrške zakona i države, papirologija – pomislimo samo na to. Od razvoda,  preko starateljstva do alimentacije i njene naplate put je dug i naporan. A nakon svega dolazi i psihološki momenat – kako deci objasniti zbog čega nemaju očeve ili majke u svom životu ? Iz tog razloga intenzivno radimo na formiranju Udruženja samohranih roditelja koje će biti napravljeno po uzoru na postojeća iz drugih gradova naše zemlje – poručili su organizatori u razgovoru za naš portal.

Svi zainteresovani za ovu temu mogu se obratiti kancelariji Loklanog saveta za zapošljavanje kako bi bili evidentirani i pozivani na dalje razgovore u zavisnosti od toga koja vrsta pomoći im je potrebna. Kanacelarija broj 4 u Kulturnom centru otvorena je za te potrebe radnim danom od 10 do 13 sati. Brojevi  telefona su 023  31 50 284 ili 066 866 00 79.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Na kraju, citat na koricama knjige “Priručnik za samohrane roditelje” autorke Rejčel Moris jedno je od najboljih savremenih objašnjenja položaja samohranih roditelja :  “ Život samohranog roditelja ume da bude težak. Morate da igrate sve uloge u životu svoje dece- domaćice, hranitelja, negovateljice, vaspitača, učitelja – da pomenemo samo neke. Možda se pitate kako ćete uspeti sve to da postignete i izdržite toliki napor. Nije lako biti samohrani roditelj, ali to donosi i zadovoljstvo „.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh