I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Humanitarne akcije

Apel za pomoć : Teška svakodnevnica porodice Bislimi

U trošnoj, napuštenoj kući u Birčaninovoj ulici, zatekli smo Saniju Šabani, majku sa četvoro dece čiji je muž u to vreme pretraživao kontejnere ne bi li porodici obezbedio večernji obrok. Ova krhka žena dočekala nas je stidljivim osmehom, iznenađena paketima pomoći koju je donela jedna od mladih aktivistkinja Dečijeg kreativnog centra “Maštalište”, Srđana Milosavljević.

Šest velikih džakova robe prikupljeno je u nedavnoj akciji za Svratište za beskućnike, kada su građani pored stvari za muške stanare te ustanove, prikupili i dodatnu dečiju i žensku garderobu. “Maštalište” je i ranije pružilo pomoć ovoj porodici, i svesni činjenice da i dalje teško žive, odlučili smo da im olakšamo svakodnevnicu”, rekla je Srđana za I love Zrenjanin.

besssss

Kuća u koju su se pre izvesnog vremena uselili u izuzetno je lošem stanju i pogled na zidove i tavanicu izaziva strah. Ispod trošne i preteće tavanice četiri dečija osmeha – Sinanda (8), Ragib (7), Senada (4) i malena Fatima koja će za dva dana napuniti prvu godinu. Srećni su prelistavali enciklopediju koju smo im sa robom doneli. Željni su igračaka, i njih smo im za narednu posetu obećali.

I Taxi Zrenjanin

Težina života i pored četvoro nasmejanih mališana, osećala se sve vreme tokom naše posete. Svaki pogled na bilo koji deo zidova bez vrata i prozora, bio je nova misao. Majka Sanija je istovremeno sa stidljivim osmehom i suznim očima pričala o običnom danu u njihovim životima, snalaženju i borbi. Jedna od borbi jeste obezbeđivanje ličnih dokumenata kako bi mogli da ostvare pravo na dečiji dodatak. Lične karte, kaže, sređuju ovih dana, zahvaljujući se istovremeno institucijama koje su im pomogle u proceduri.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

pekmez beslimi

U sobi u kojoj spavaju, na improvizovanom stočiću, skoro prazna tegla pekmeza i mrvice hleba. “Jedemo ono što muž pronađe, a nekada nam pomognu i dobri ljudi. Imamo komšije koje nam pomogu kad god mogu”. Sanijin muž istovremeno prikuplja hranu za porodicu i po gradu sakuplja PET ambalažu koju kasnije prodaje i unovči po par stotina dinara.

beslimi zrenjanin

U jednoj sobi spavaju svi, na dva sunđera postavljena na podu. Desi se da noću pacovi ulaze u sobu zbog čega glava porodice Bislimi, Sanijin suprug, ostaje budan ne bi li odbranio decu od glodara. Struje u kući nema, što glodare još više privlači.

kreveti beslimi

Sanija kuva na malom trošnom šporetu za loženje, i to je jedini izvor grejanja tokom zime. Spas je, kaže što u dvorištu imaju vodu.

Iako život spolja deluje težak, ovoj romskoj porodici unutar oronulih zidova daleko je teži. Naročito kada nastupi noć i kada je jedino svetlo u kući sveća. Teško je razmišljati kako mališani shvataju to stanje. Danas su bili nasmejani i puni nade jer su osetili da neko brine o njima. Njihovi sugrađani.

Sa Sanijom se pozdravljamo uz reči da će sva pomoć dobrih ljudi koji budu pročitali apel za pomoć, biti što pre isporučena njenoj porodici. Još jedan stidljiv pogled i rastanak. Dvoje mališana išli su za nama još nekoliko metara…

beslimi

Ovoj romskoj porodici potrebna je hrana koja nije lako kvarljiva i koja podnosi visoku spoljnu toplotu jer u kući nema struje. Sredstva za higijenu poput vlažnih maramica za mališane, sapuni, prašak za veš.

Sanija je kroz priču rekla da bi bila srećna da ima drugi šporet na loženje kako bi mogla da sperma hranu jer je ovaj koji ima – propao. Njena je želja da mogu da dobiju posao i da se vrate na biro na kojem su bili pre godinu dana. Želja joj je da dugoročno reše tešku svakodnevnicu.

Volonteri “Maštališta” prikupljaće i dalje pomoć za porodicu Bislimi, a Zrenjaninci koji imaju želju i mogućnost da pomognu ovim mališanima, mogu pozvati broj volontera 061/1414669 i informisati se u koje vreme robu ili hranu mogu dostaviti ovom Centru u Jug Bogdanovoj ulici 8 u Zrenjaninu.

Leya81

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh