I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Gomex

Podrška frulašima i „Zlatnoj fruli Palića“

Drugi festival „Zlatna frula Palića“ okupio je proteklog vikenda u Subotici veliki broj frulaša i svirača, kao i umetnike pisane reči. Cilj manifestacije bio je da se pokaže da frula, gajde i gusle postoje i na severu naše zemlje.

Kao događaju od izuzetnog etnološkog i zavičajnog karaktera, podršku ovogodišnjoj „Zlatnoj fruli Palića“ pružila je i kompanija Gomex.

Petar Culinović i Stefan Radovanovic iz okoline Bora

U kongresnoj Sali Velike terase na Paliću okupili su se frulaši iz raznih krajeva naše zemlje, a najviše njih stiglo je iz Brusa, odakle je već potekla inicijativa da se ovaj instrument zaštiti kao izvorni srpski instrument.

-„Zlatna frula Palića“ bila je prilika da se ozbiljno govori i o sudbini drugih tradicionalnih srpskih instrumenata, pre svega gusala, koje su tokom istorije često zabranjivane, pre svega zbog činjenice što su guslari u pesmama iskreno opevali istorijske činjenice, kako bi narod rekao, bez dlake na jeziku. S druge strane opšte je poznato da su gusle i frula kroz istoriju usko povezani. Drugi festival „Zlatna frula“ upotpunila je izložba slika nastalih na 25. likovnim susretima „Obojeni tonovi“, koji su održani sredinom jula ove godine takođe na Paliću, rekao je Nedeljko Golušin ispred kompanije Gomex.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Dalibor Todorović iz Raške

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh