I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Društvena odgovornost

Zrenjaninska firma lider u reciklaži u Banatu

“ Recikliraj, reciklaža, reciklirajmo…“ sve su ovo slogani i pojmovi kojima nas bombarduju sa svih strana. Igor Ratković iz Zrenjanina, vlasnik preduzeća “ Pro Pet Recycling “ d.o.o prepoznao je potrebu za pokretanje ove nerazvijene grane pre pet godina.
Sada ima firmu koja se našla među 50 najperspektivijih  u našoj zemlji u lider je u prikupljanju Pet ambalaže i limenki u Banatu. Od Pančeva do Kanjiže on sa svojim saradnicima mesečno prikupi 50 tona otpada.
– U poslednje vreme svima su puna usta reciklaže i toga kako je to unosan posao. Jedno je raditi a drugo je pričati a teorija i praksa se mnogo razlikuju, kaže Igor Ratković.
Da bi bio finansijski pozitivan njemu je sa trenutno osam radnika i 50 sakupljača potrebno da prikupi 28 tona otpada mesečno  a to je ogroman posao za koji treba dobra organizacija. Najveći problem je prevoz i skladištenje pošto je ambalaža laka i kabasta.
  – Što se tiče PET-a tu radimo i sakupljanje i preradu, dok limenke samo prikupljamo. Pošto se ukazala potreba, počeli smo da radimo i karton, najlon i polipropilen. Stvar je u tome što je kod nas zakon o Ambalažnom i industrijskom otpadu usvojen 2009. godine.  Sistem na njega još nije pripremljen i potrebne su silne dozvole tako da meni i sada 90 posto energije odlazi na pairologiju, nastavlja Ratković.
UZ MALU POMOĆ DRŽAVE REŠENJE SOCIJALNOG PROBLEMA
On smatra da bi država trebala da stimuliše ovu delatnost potpomaganjem operatera- reciklera preko kojih će se ta sredstva direktno preneti  i na konkretne sakupljače bili oni veliki ili mali. Njihov interes je da se što veća količina sirovine prikupi na tržištu, ali na žalost zbog  troškova poslovanja recikleri nisu u mogućnosti  da ponude otkupnu cenu koja bi određeno fizičko ili pravno lice zainteresovalo za sakupljanje.
– S obzirom da je naš proizvod 100 posto izvozno orijentisan, ulaganjem finansijskih sredstava došlo bi do direktnog povećanja izvoza, smanjenja deficita a sa povećanjem proizvodnje i do otvaranja radnih mesta i širenja sakupljačke mreže, što nije zanemarljiva stvaka jer na taj način i država ostvaruje određene finasijske prihode, kao i povećanje uplate PDV-a i poreza koji se isplaćuje direktno opštinama odkle potiče sakupljač. Na ovaj način se može rešiti i problem socijalno ugrožene kategorije stanovništva, zaključuje Ratković.
SVI NA ZAJEDNIČKOM EKOLOŠKOM ZADATKU
Bez obzira na sve, perspektiva postoji mada su potrebna i velika ulaganja. Samo za start preduzeća porodica Ratković je iz raznih izvora prikupila 50000 eura. Sada je to posao koji ne može da se zaustavi , nema praznika, potreban je remont opreme, prevoznih sredstava, skaldištenje, isplata radnicima. Cena sirovine je određena raznim parametrima i ona se formira u odnosu na kvalitet sirevone ( zaprljanost ) , klasifikaciju po boji kao i ostvarene kvote sakupljača.  Tehnologija reciklaže PET ambalaže je uslovno čista jer se prilikom same reciklaže ne vrši spaljivanje niti bilo kakav sličan vid tretmana. Pri preradi se izdvaja otpadna voda koja se tretmanom taložnika i  filtera dovodi do potpuno ispravnog oblika kao i organski otpad koji je neopasan za životnu sredinu.
IMA MESTA ZA SVE
Ratković dodaje i da u ovom poslu ima mesta za dosta ljudi samo ne za puno jakih. Potrebno je više podizvođača. Pošto se radi izvoz, isplata je redovna a kao i u svakoj drugoj delatnosti i ovde postoji zdrava i ispravna konkurencija. Sa druge strane on upozorava i na ekspanziju novih fantomskih firmi koje pokušavaju da na razne načine iz susednih zemalja prodru na naše tržište i nude mnogo veće otkupne cene koje nisu u skladu sa tržišnim, propisanim od strane EU. Tu postoji opravdana sumnja da na taj način neko pokušava da „opere novac“.
PLANOVI ZA BUDUĆNOST
„Pro pet Recycling“ d.o.o ima planove da u narednom periodu proširi sakupljačke centre, proizvodne kapacitete kao i da unapredi organizacione strukture preduzeća usvajanjem određenih ISO standarda. Za sve to su potrebna značajna finansijska ulaganja, prema kojima su oprezni tako da uporedo prate i svetske pokazatelje jer je i ova industrija poput ostalih upala u recesiju.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh