I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Zrenjaninsko Svratište za beskućnike u novom objektu

Zrenjaninsko Svratište za beskućnike uskoro će biti prebačeno iz objekta u Sremčevoj ulici na novu lokaciju.

Za objekat u Sremčevoj ulici u kojoj se Svratište trenutno nalazi, lokalna samouprava plaća zakup, a kako saznajemo od gradskog većnika zaduženog za socijalnu politiku, Dragana Šašića – u zimskom periodu i grejnoj sezoni, troškovi dostižu i do 100.000 dinara.

– Uskoro ćemo opremiti novu kuću koja će biti u vlasništvu grada i u potpunosti funkcionalna za njene korisnike. Buduće Svratište bi trebalo da ima tri sobe opremljene nameštajem, kupatilo opremljeno belom tehnikom i sve ono što sadrži prosečna kuća. Takođe, vodimo računa da novi objekat ima okućnicu i baštu kako bi stanari Svratišta mogli biti korisni, kaže Šašić u razgovoru za portal I love Zrenjanin.

anthony-rasmussen

I Taxi Zrenjanin

Usluge Svratišta za beskućnike trenutno koristi pet lica, a optimalan broj je oko 12. Obroke im obezbeđuju sponzori, gradski privrednici koji dostavljaju pecivo i suhomesnate proizvode, a ručak im je obezbeđen u Narodnoj kuhinji.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Na pitanje da li se sa korisnicima radi na njihovoj socijalizaciji i uključivanje u društvo, Šašić kaže da im je usluga psihologa na raspolaganju 24 časa, dok sa medicinskim tehničarem i gerontodomaćicom provode četiri sata dnevno.

dragan-sasic– Situacija nije bila najpovoljnija kada sam počeo da obavljam dužnost gradskog većnika za pitanja socijalne politike. Korisnici Svratišta nisu imali nikakve dnevne obaveze i njihov boravak u tom objektu nije bio funkcionalan. Rešili smo da im ukinemo dostavljanje ručka, i da po obrok odlaze sami do Narodne kuhinje kako bi imali bar neku aktivnost u toku dana. Jedan od mojih predloga je bio da ih tokom zimskog perioda uključimo u čišćenje snega na gradskim ulicama što bi im, kao i svim ostalim građanima koji se prijave za taj posao, bilo plaćeno. Iako je redak slučaj da se neko od bivših korisnika osamostali, jedan od njih napustio je Svratište, zaposlio se i iznajmio sopstveni stan što je za svaku pohvalu, kaže Šašić.

Pokretanje prakse socijalnog zapošljavanja zavisi od želje privrednih subjekata u gradu da se uključe u takav projekat, i od samih korisnika Svratišta.

Svratište za beskućnike tip je privremene ustanove za zbrinjavanje lica u periodu od ranog proleća do kasne jeseni, ali je u Zrenjaninu objekat radio i tokom minulog leta, i prema Šašićevim tvrdnjama – neće biti zatvoreno ni narednog proleća.

foto / ilustracija : Anthony Rasmussen

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh