I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Zrenjaninski sudovi otvorili vrata građanima

Zrenjaninski Pravosudni organi – Osnovni i Viši sud, povodom Evropskog dana civilne pravde, organizovali su manifestaciju „Dan otvorenih vrata“ u cilju upoznavanja građana sa radom suda, njihovim pravima i obavezama u ostvarivanju pravne zaštite.

velika_sudnica_sud_zrenjanin

– Povodom današnje aktivnosti, Osnovni i Viši sud pripremili su brošure koje će građanima olakšati razumevanje sudskih postupaka, kao što su overe dokumenata, sastavljanje i deponovanje testamenta, postupci u porodičnim sporovima. Građani uglavnom nisu upoznati sa radom sudova ukoliko nisu stranke u nekom postupku, istakla je Vladislava Stefanović, portparol Osnovnog suda.

Stefanovićeva je dodala da su sve informacije Zrenjanincima dostupne na internet prezentacijama osnovnog i višeg suda i da „ tok svojih predmeta građani mogu pratiti preko portala sudova Srbije”.

PerSu marketi

djaci_sud_otvorena_vrata_zrenjanin

Tokom ove godine, Ministarstvo pravde i državne uprave Republike Srbije sačinilo je Nacionalnu strategiju za reformu pravosuđa 2013 – 2018. u cilju poboljšanja rada pravosudnih organa, usklađivanja sa evropskim pravilima i vrednostima i vraćanja poverenja građana u pravosudni sistem.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Jedno od načela Strategije je i transparentnost zahvaljujući kom je rad sudova dostupan svim građanima pod jednakim uslovima i omogućava pristup svim informacijama značajnim za rešavanje postupaka.

Današnjem obilasku zgrade Pravosudnih organa, prisustvovao je i veliki broj đaka. Jedan od njih, učenik četvrtog razreda Srednje ekonomsko trgovinske škole Keresturi Atila, posetio je sudove jer planira da sledeće godine upiše Pravni fakultet.

– Već četiri godine učim i upoznat sam sa informacijama vezanim za pravo, pa danas nisam čuo mnogo novih informacija. Dolazak u ove zgrade omogućio mi je da uvidim kako izgledaju i u praksi funkcionišu lokalni pravosudni organi.

osnovni_visi_sud_zrenjanin

Zgrada suda sazidana je 1908. godine za potrebe pravosudnih organa i od tada je oni neprekidno koriste. U objektu se sada nalaze Viši sud u Zrenjaninu, Osnovni i Privredni sud, kao i Osnovno i Više tužilaštvo u Zrenjaninu. Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture, zgrada je proglašena za kulturno dobro od velikog značaja.

NADLEŽNOSTI OSNOVNOG SUDA

Zakonom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, Osnovni sud u Zrenjaninu osnovan je za teritoriju opština Žitište, Novi Bečej, Sečanj i Grad Zrenjanin sa sudskim jedinicama u Novom Bečeju i Sečnju.

Sudijsku funkciju u Osnovnom sudu obavlja 30 sudija, dok sudsko osoblje broji 116 zaposlenih.

Nadležnost Osnovnog suda uređena je Zakonom u uređenju sudova i obuhavata suđenje, u prvom stepenu, za krivična dela za koja je kao glavna kazna predviđena kazna zatvora do 10 i 10 godina, ako za pojedina nije nadležan drugi sud. Pored toga, odlučuje i o molbi za prestanak mere bezbednosti ili pravne posledice osude za krivična dela iz svoje nadležnosti. U građanskopravnim sporovima, u prvom stepenu, donosi odluku o stambenim sporovima, sporovima iz radnog odnosa i pruža pravnu pomoć građanima i međunarodnu pravnu pomoć. Ujedno, vodi i izvršne i vanparnične postupke za koje nije nadležan drugi sud.

NADLEŽNOSTI VIŠEG SUDA

Viši sud u Zrenjaninu obuhvata područje Osnovnog suda u Zrenjaninu, sa sudskim jedinicama u Novom Bečeju i Sečnju i Osnovnog suda u Kikindi sa sudskim jedinicama u Novom Knjaževcu i Novoj Crnji.

U ovom pravosudnom organu sudsku funkciju obavlja devet sudija dok ostale poslove obavlja 46 zaposlenih.

Viši sud u Zrenjaninu u prvom stepenu sudi za krivična dela za koje je predviđena kao glavna kazna, kazna zatvora preko 10 godina, za krivična dela protiv Vojske Srbije, odavanje službene i državne tajne, izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrepeljivosti, povredu teritorijalnog suvereniteta, sudi za ratne zločine, pranje novca, kršenje zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika, silovanje, sudi u postupku prema maloletnicima, u sporovima o utvrđivanju očinstva i materinstva, o autorskim i srodnim pravima, provodom štrajka, odlučuje o zahtevima za rehabilitaciju, o zabrani rasturanja štampe i širenja inforrmacija sredstvima javnog informisanja.

U drugom stepenu odlučuje o žalbama na odluke Osnovnih sudova u Zrenjaninu i Kikindi i slučajevima predviđenim Zakonom o uređenju sudova.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh