I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Zrenjaninski prosvetari pozvali na protest 26. novembra

– Svedoci smo da štrajk koji traje četiri dana u medijima nema odjek kakav prosvetna delatnost zaslužuje, izjavio je danas Dušan Kokot, koordinator za rad  Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine u Zrenjaninu otvarajući konferenciju za novinare.

konferencija-prosvetari

On je rekao da u Srbiji trenutno 75 odsto prosvetnih radnika štrajkuje, a da se „preostalih 25 odsto plaši iako imaju potpuno identične stavove prema zahtevima sindikata“.

Oni koji su u štrajku, ostaće u toj poziciji dok se u saradnji sa ministarstvom i državom ne pronađe najbolje rešenje.

I Taxi Zrenjanin

– Jedan od naših zahteva jeste izrada zakona o platama u javnom sektoru jer ovo što se trenutno dešava ne pogađa samo prosvetne radnike već i zdravstvo, radnike u kulturi i nezaposlene. Tu je i zahtev za završetak kolektivnog ugovora koji ističe za dva meseca. Danas se održava prvi sastanak u ministarstvu od početka štrajka, što pokazuje odnos prema prosveti koji je katastrofalan. Zbog svega toga, rešili smo da štrajk ojačamo protestom i ovom prilikom ga najavljujemo za 26. novembar u 12 časova na Trgu Slobode u Zrenjaninu. Očekujemo veliki broj prosvetnih radnika i pozivamo i sve one koji se osećaju uvređeni i povređeni ovakvim potezima vlasti. Želimo da nam se pridruže i zdravstveni radnici, advokati, policajci i penzioneri – svi koji su „žrtve“. Naš cilj nije da rušimo budžet, nego da to pravilno rasporedimo, kaže Kokot.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zvonimir Jović, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Banata kaže da poziv na sastanak u ministarstvu daje nadu da će problem početi da se rešava.

– U ranijem razgovoru u Ministarstvu prosvete počeli smo da rešavamo neka pitanja pa su tako članovi i predstavnici reprezentativnih sindikata uključeni u pisanje o promenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Taj zakon je u prosveti „krovni“ i najvažniji, rekao je Jović.

U Vojvodini štrajkuje više od 80 odsto škola, u Zrenjaninu samo tri od ukupno 38 škola nisu stupile u štrajk.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh