I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Zrenjaninski prosvetari pooštravaju štrajk

Više stotina prosvetnih radnika većinom članova Sindikata prosvetnih radnika Banata, održalo je protestni skup danas ispred ulaza u zgradu Školske uprave u Zrenjaninu.

Govorima i zvucima pištaljki, okupljeni prosvetari poslali su poruku čelnim ljudima u prosveti Srbije da neće odustati ni nakon umanjenja plata koje ih je zateklo u petak.

prosvetari1

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Banata Zvonimir Jović kaže da su prosvetari iz Zrenjanina koji su u štrajku „dobro prošli“ sa umanjenjem od 16,7 odsto, ako se uzmeu obzir činjenica da se plata u pojedinim školama u Srbiji umanjivala i do 33 odsto. On je rekao i da je bilo retko korektnih direktora koji su regularno prijavili štrajk, ali nisu želeli da oštete svoje kolege i „pisali“ su im pune plate. U Zrenjaninu je tako postupila srednja Poljoprivredna škola čiji radnici nisu finansijski oštećeni, ali su se danas pridružili svojim kolegama.

I Taxi Zrenjanin

U prethodnim mesecima, učitelji, nastavnici i profesori koji su štrajkovali, držali su dopunsku i dodatnu nastavu, spremali učenike za takmičenja, i kako kažu „radili mnogo toga što nisu bili dužni da rade kada se zakon striktno poštuje“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Nakon smanjenja plata u petak, doneta je nova odluka koja se oslanja na odredbe iz zakona u oblasti prosvete.

– Prema zakonskim odredbama, nastavnici nisu obavezni da sprovode čas dopunske nastave, čas dodatne nastave, odeljenska, nastavnička i pedagoška veća, pripremu učenika za završni ispit, pripremu učenika za razredni i popravni ispit, učestvovanje u radu stručnih veća, izvođenje ekskurzije, mentorski rad, saradnju sa roditeljima. Pošto nismo u obavezi da to radimo, molim vas da to i sprovedemo u praksi. Prvi korak da im pokažemo šta možemo i šta ćemo uraditi u junu, jeste da se ove nedelje ne održe odeljenska veća, dok se ne steknu uslovi za to, rekao je Jović ponovivši uslove čije ispunjenje prosvetari jednoglasno zahtevaju.

prosvetari2

– Vratite nam oteto, zatim onih 10 odsto koje ste uzeli, dajte nam garanciju da ćemo dobiti našu platu nazad, dajte nam da potpišemo kolektivni ugovor i napravite Zakon o platnim razredima, poručio je Jović Ministarstvu prosvete.

Okupljenima se obratilo nekoliko profesora srednjih i osnovnih škola na teritoriji Grada Zrenjanina koji su kivni na aktuelno stanje.

– Ovo nije borba za samo jednu platu, kada će, i da li će je biti. U pitanju je rušenje našeg obrazovnog sistema i svih njegovih činilaca. Pozivam čelne ljude naše prosvete da uđu u prvi razred osnovne škole i vide kako je to kad dete sa posebnim potrebama vrišti drugima oko glave koji zatvaraju uši da bi mogli da rade, pozivam ih da vide koliko je teška školska tašna prepuna udžbenika sa gomilom besmislenih činjenica. Pitam se kako da pomognemo toj našoj deci. Ko to vrši „debilizaciju“ Srbije, ko ubija našu decu, ruši naš obrazovni sistem?, zapitala se Slavka Gugleta iz Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“.

prosvetari

Ona je pozvala čelne ljude u prosveti da izgrade pošten obrazovni sistem.

– Najveći moj problem danas kada uđem u učionicu jeste da kažem detetu: uči. Pitanje je zašto, kada je osnovni zahtev svakog učitelja da kaže detetu da uči. Danas dete može da vam kaže-zašto da učim, braneći se da nema šanse da dobije jedinicu na kraju godine, opravdavajući se da može da kupi diplomu, da posao neće imati, a ako ga dobije-da od te plate neće moći da živi. Šta da radimo u učionici kada naiđemo na dete koje je radno, koje ostvaruje sve pobede na takmičenjima, koje završavae fakultet sa visokim ocenama? Ta deca posle traže vezu da bi volontirala i onda odlaze inostranstvo i tamo stiču poštovanje. Mi o tome pričamo decenijama i niko nas ne sluša. I biće sve tako dok narod pušta da oni bez odgovornosti prolaze iz mandata u mandat, iz vlasti u vlast, rekla je Ljiljana Janku iz iste škole.

Profesor zrenjaninske Gimnazije Nikola Tankosić podsetio je da se od nedavno pojavljuje informacija da „odjednom postoji 10.000 viška zaposlenih u prosveti“, a da je pre par meseci ministar prosvete tvrdio da nema viška u prosveti i nastavnom kadru.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh