I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Vizija: Za 5 godina Zrenjanin u vrhu IT centara u Srbiji

Dvadesetak zrenjaninskih institucija, među kojima su škole, fakultet, ali i kompanije iz IT i drugih sektora privrede osnovale su u ovom banatskom gradu Zrenjaninski IKT klaster.

Cilj osnivanja ovog poslovnog udruženja je da Zrenjanin u narednih 5 godina postane jedan od 5 najinteresantnijih i najznačajnijih IT centara u Srbiji. Očekuje se da u tom periodu Zrenjanin edukuje i osposobi za rad 1000 IT stručnjaka koji će biti angažovani u ovom sektoru i raditi u svom gradu za nadprosečna primanja.

Ideja je i da za tih 5 godina više desetina IT kompanija pokrene svoje poslovanje upravo u gradu na Begeju.

I Taxi Zrenjanin

Poslovno udruženje “Zrenjaninski IKT klaster“ osnovano je kao nevladino i neprofitno udruženje radi ostvarivanja ciljeva u oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija, interneta, marketinga i preduzetništva.

20 OSNIVAČA

“Klaster ima 20 osnivača – po šest iz redova obrazvovnih institucija i organizacija koje okupljaju poslovnu zajednicu i 8 IT kompanija koje posluju u Zrenjaninu, među kojima su i domaće i strane firme”, kaže Dragan Vidaković, član izvršnog odbora ZREPOK-a i predsednik skupštine IKT klastera.

Podrška razvoju IT sektoru u Zrenjaninu

Formiranje klastera je rezultat dvomesečnog rada neformalne radne grupe. Inicijator je ZREPOK, a ideja je bila da se donese strategija za podršku razvoju IT sektora u Zrenjaninu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Ideja za izradu tog dokumenta je potekla od toga što smo IT sektor prepoznali kao vrlo perspektivan. Zrenjanin ima ozbiljnu šansu da tu perspektivu iskoristi. Imamo visokoobrazovnu instituciju u vidu Tehničkog fakuleta Mihajlo Pupin koji već školuje IT kadrove. Imamo i dobru bazu u srednjim školama, kao što su gimnazija, ekonomska, mašinska, elektrotehnička škola. One obrazuju kadrove koji upisuju fakultete na kojima se školuju IT stručnjaci. Sigurni smo da Zrenjanin ima dobru infrastrukturu i da je dobro mesto za život”, kaže naš sagovornik.

Osnivači Zrenjaniskog IKT klastera, predstavnici obrazovnog sektora, udruženja i IT kompanija

Zrenjanin pruža mogućnosti za život i rad kao i veliki gradovi

“Zrenjanin je malo mesto koje pruža sve mogućnosti koje imaju veliki gradovi. Tu je i blizina velikih gradova kao što su Beograd i Novi Sad. Postoji dobra saobraćajna veza s njima, dobra IT infrastruktura kao što je brzi internet, a i uslovi života su svakako povoljniji nego u velikim gradovima. Sve su to pretpostavke koje mogu da doprinesu da Zrenjanin bude jedna od najpoželjnijih destinacija za obrazovanje i edukaciju IT kadrova, ali i za njihovo zadržavanje u smislu rada i upošljavanja u IT kompanijama”, dodaje Dragan Vidaković.

U narednih 5 godina u Zrenjaninu će raditi 1000 IT stručnjaka

“Zrenjaninski IKT klaster” je osnovan sa ciljem da doprinese stvaranju boljeg ambijenta za razvoj IT sektora.

“Vizija oko koje smo se okupili je da Zrenjanin u narednih 5 godina bude među 5 najznačajnijih i najinteresantnijih IT centara u Srbiji. Da u narednih 5 godina imamo 1000 IT stručnjaka koji će biti angažovani u ovom sektoru i više desetina IT kompanija u Zrenjaninu. Nadamo se da će to biti magnet i za sve mlade ljude koji u budućnosti budu želeli da se bave poslovanjem u ovoj oblasti i za kompanije koje budu želele da šire svoje poslovanje”, objašnjava naš sagovornik.

Edukacija IT stručnjaka u Zrenjaninu

Svi članovi IKT klastera u Zrenjaninu biće angažovani na edukaciji budućih IT sturčnjaka.

“Interesnatna stvar i dobra mogućnost koju pruža IT sektor je činjenica da je polovina, možda čak i više od polovine IT stručnjaka obrazovano putem neformalnog obrazovanja. S jedne strane imamo škole i fakultete, a sa druge strane tu su akademije, seminari, kursevi, obuke. Internet je omogućio dostupnim znanje svima onima koji žele da steknu znanje. To samo treba u pravom smeru kanalisati”, kaže predsednik skupštine “Zrenjaninskog IKT klastera”.

Uskoro Startit centar u Zrenjaninu

“Ima ozbiljnih firmi i institucija koje se bave neformalnim obrazovanjem. To je jedna od oblasti u kojima ćemo mi sigurno delovati, što smo i uvrstili u strategiju koju smo usvojili. Vrlo je značajno što će baš u Zrenjanin doći Startit centar, koji se upravo bavi edukacijom IT stručnjaka u neformalnom sektoru obrazovanja. Početak rada ovog centra očekuje se početkom 2017. godine”, dodaje Dragan Vidaković.

20 potpisanih pravnih subjekata činiće Zrenjaninski IKT klaster

Budućnost mladih je u IT sektoru

Veoma je važno da IKT klaster u narednom periodu uveri što više mladih da je upravo IT sektor, deo privrede u kojem treba da traže svoju budućnost.

“Moraćemo posebnu pažnju da posvetimo podizanju kvaliteta kadrova koji izlaze sa našeg fakulteta. Činjenica je da nastavni programi nisu u potpunosti usaglašeni sa onim što savremeni uslovi poslovanja traže. Naše obrazovne institucije nemaju ni dovoljno kvalitetnih kadrova koji mogu da iznesu taj nastavni obrazovni program”, kaže naš sagovornik.

Za 5 godina Zrenjanin među 5 najinteresantnijih IT cenara

“Tu vidimo šansu za rad klastera, jer će se podstaći javno-privatno partnerstvo kojim će se tim obrazovnim institucijama obezbediti da dobiju još kvalitetnija predavanja. Očekujemo još bolju saradnju sa Tehničkim fakultetom koji ima izuzetne rezultate u obrazovanju ovih kadrova i njihovom upošljavanju. Koristićemo sve resurse i članova i zajednice da doprinesemo ostvarenju vizije a to je da Zrenjanin u narednih 5 godina bude zaista jedna od najboljih destinacija za razvoj IT sektora i industrije uopšte”, dodaje Dragan Vidaković.

IT odeljenje i u Zrenjaninskoj gimnaziji

Da je obrazovanje IT stručnjaka neophodno slažu se i u zrenjaninskim srednjim školama. Zbog toga su spremeni da svoje programe rada uskoro promene i osavremene.

“Ovaj projekat je izuzetno važan za Zrenjaninsku gimnaziju iz prostog razloga što mi planiramo da otvorimo jedno odeljenje za IT sektor. Time bismo se povezali s privredom, a našim učenicima bismo omogućili praksu u kompanijama koje posluju. S druge strane IT sektor bi dobio stručnjake koje bi mogao da zaposli”, kaže Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije.

Tehnički fakultet Mihajlo Pupin otvorio svoja vrata za najmlađe

I na Tehničkom fakultetu Mihajlo Pupin veruju da će novoformirani IKT klaster podstaći razvoj ovog sektora u Zrenjaninu.

“Mi se nadamo da će fakultet dati doprinos gradu Zrenjaninu i ovom zaista značajnom klasteru za naš grad, budući da imamo zaista veliki broj prisutnih IT firmi. Inicijativa svih nas je da nas bude još više u ovom sektoru, zato što ima puno dobrih programera. Očekujem da će fakultet dati doprinos u edukaciji kadrova i to ne samo studenata. Mi školujemo diplomirane inženjere informacionih tehnologija po različitim modulima – za softversko inženjerstvo, zatim za e-upavu…”, kaže Dragica Radosav, dekan tehničkog fakulteta Mihajlo Pupin.

Da bi mlade podstakli da se školuju za rad u IT sektoru, Tehnički fakultet Mihajlo Pupin je počeo da radi sa najmlađima.

“Nedavno smo napravili pravi zaokret u ovoj sredini i svoja vrata smo otvorili i za naše najmlađe sugrađane. Kroz razne manifestacije okupljamo decu iz osnovnih i srednjih škola na času programiranja. Oni sada znaju da mogu da dobiju znanje na fakultetu. Mogu da kažem da se jednoj našoj docentkinji javljaju deca koja nisu sa fakulteta i koja traže pomoć. Deca su prepoznala fakultet kao instituciju u kojoj mogu da dobiju instrukcije i besplatnu pomoć ukoliko im nešto zapne iz informacionih tehnologija. Mislim da je to pravi način saradnje sa najmlađima”, objašnjava naša sagovornica.

Bez IT-ja nema napretka u privredi

Do pre nekoliko godina o informaciono-komunikacionim tehnologijama skoro niko nije ni razmišljao. Međutim, danas u privredi nema napretka bez IT-ja.

“Znamo svi šta se dešava kad IT stručnjaci napuste neku kompaniju. Smatram da će ovakav IKT klaster da doprinese da zajednički osluškujemo potrebe privrede i da usklađujemo na vreme naše nastavne planove i da organizujemo seminare kako bismo udovoljili zahtevima privrede”, kaže Dragica Radosav.

Deficit IT stručnjaka u Srbiji

Srbiji trenutno nedostaje oko 15 hiljada IT stručnjaka. Zbog toga se i na najvišem nivou razmatraju koraci koji bi do 2020. godine trebalo da omoguće da se broj programera, ali i ostalih radnika u oblasti inforamciono-komunikacionih tehnologija poveća pet puta.

“U ovom trenutku se taže rešenja za to. Povećavaju se kvote studenata iz IT sektora. Naš fakultet je, takođe, uputio zahtev da nam se poveća kvota. Država će sigurno pronaći neki zakonski modalitet koji će omogućiti da zadržimo sve mlade programere u Srbiji. IT je jedna od najperspektivnijih grana industrije koja ostvaruje profit u ovoj državi”, dodaje naša sagovornica.

IT sektor šansa za razvoj Zrenjanina  

Za Zrenjanin je ovo prilika da se ponovo vrati na visoko mesto na mapi privredno razvijenih gradova.

“Treba da iskoristimo priliku koju nam razvoj IT sektora nudi kao centru koji je do pre 20-30 godina bio privredni gigant u staroj Jugoslaviji. Doživeli smo da je sve to nestalo i da je Banat nezasluženo među nerazvijenijim oblastima. Smatram da osnivanjem ovog klastera dolazi svetlija budućnost za Zrenjanin, a pre svega za mlade u Zrenjaninu”, kaže Vladimir Kovač, osnivač i direktor Webiz konferencije i predsednik Izvršnog odbora novoosnovanog IKT klastera u Zrenjaninu.

Mladima ponuditi razloge da ostanu u gradu na Begeju

Vladimir već 5 godina radi sa mladima i uči ih onome što im je potrebno za rad u IT sektoru.

“Mislim da ima puno sjajne dece. Treba stvoriti ambijent koji dozvoljava da se oni lično razvijaju. Da im se da prilika da započnu sopstveni biznis u IT sektoru, što je vrlo popularno u regionu. Ili da se priključe nekoj od IT kompanija, koje u poslednje vreme i same prepoznaju Zrenjanin kao sredinu za svoj dalji razvoj. Trenuto imamo tri strane kompanije koje su prisutne u Zrenjaninu, koje razvijaju svoje timove i planiraju da povećavaju broj zaposlenih. Moramo mladima koji ovde žive da ponudimo razlog zbog kojeg će hteti tu da ostanu. Ali, moramo i da promovišemo grad kao mesto za dobar i kvalitetan život kako bismo i ljude iz drugih sredina privukli da dođu da žive i rade u Zrenjaninu”, objašnjava naš sagovornik.

Neformalno obrazovanje jednako važno kao formalno

Osim u obrazovnim institucijama zainteresovani će svoje znanje moći da unapređuju i na različitim kursevima, akademijama, seminarima koji će biti organizovani.

“Često su ti studenti na fakultetima zbunjeni. Ni sami ne znaju šta hoće da rade nakon studija i kako praktično da upotrebe formalno obrazvovanje. Klasteri su tu da usmere te mlade ljude. Stvar je u tome što neformalno obrazovanje do skoro nije bilo toliko dostupno, niti promovisano. Sada na scenu stupaju klasteri, nevladine organizacije koje se bave neformalnom edukacijom. Tu su i konferencije i druga dešavanja koja omogućavaju da se velikom broju ljudi, na jednom mestu u kratkom periodu pruže odgovarajuća motivacija i usmerenje kojim putem da krenu”, kaže Vladimir Kovač.

Mladi su zainteresovni za rad u IT sektoru. I to treba iskoristiti.

“Treba pronaći način na koji da im se priđe. Na internetu je postao hit jedan klip u kojem se pokazuje kako se u poslednjih 100 godina kompletna industrija promenila, a način prenošenja znanja je ostao isti. Imate đake koji sede i slušaju predavanja, a svet oko nas se promenio stostruko. Mislim da i način prenošenja i usvajanja znanja treba drastično da se promeni. Mlade morate da zainteresujete i da ih podstaknete da rade u IT-ju”, dodaje naš sagovornik.

IT nije samo programiranje i dizajn

IT sektor ne podrazumeva samo programiranje i dizajniranje. Ova grana privrede nudi čitav spektar zanimanja u kojima posao može da nađe nekoliko hiljada mladih iz Zrenjanina i okoline.

Vladimir Kovač, menadžer Webiz konferencije i predsetnik UO ZR IKT klastera

“Ukoliko imate preferencije da pišete – možete pisati razne vrste tekstova. Kako na srpskom, tako i na stranim jezicima i to za klijenta koji je na drugom kraju sveta. Možete da sedite u svom domu u Zrenjaninu ili u kafiću u Zrenjaninu da pišete i da vam neko novac uplati na račun. Možete da prevodite tekstove ukoliko ste prevodilac. Možete da prodajete neke svoje proizvode. Nije nužno da imate veštine koje se odnose na programiranje da biste bili zaposleni u IT sektoru. Možete svoje proizvode odavde da plasirate na bilo koji kraj sveta. To je posebno interesantno za male proizođače i zanatlije”, objašnjava Vladimir Kovač.

Plata developera najmanje 1000 evra

Zrenjanin treba da iskoristi svoju poziciju i da pokuša da privuče što više IT kompanija. Kako one koje tek planiraju dolazak na srpsko tržište, tako i one koje tu već posluju.

“Vi u Novom Sadu imate kompanije koje imaju po 200-300 zaposlenih developera. Jedno odeljenje od 20-30 developera za sredinu kao što je Zrenjanin izuzetno bi značilo. Kada dođe jedna kompanija i zaposli 100 developera, to vam je 100 porodica koje žive od te plate. Moram da naglasim da plate developera počinju od 1000 evra pa na više. To nije isto kao kada imate fabriku gde ljudi rade za minimalac. IT sektor nudi i više nego kvalitetan život ljudima koji u njemu rade. Samim tim dajete im neku sigurnost i pružate im mogućnost da porodicu zasnuju u Zrenjaninu. Cilj klastera je da mlade zadržimo u Zrenjaninu”, dodaje naš sagovornik.

„Zrenjaninski IKT klaster“ ima podršku grada

Najvažnije je da je i grad prepoznao i podržao Zrenjaninski IKT klaster.

“Veoma je značajno to što ćemo svi zajedno moći da radimo na ostvarenju ciljeva kada je reč o razvoju IT sektora u Zrenjaninu. Grad će zajedničke ciljeve i akcije sprovoditi kako u oblasti obrazovanja, tako i u oblasti razvoja grada primenom tehnologija. Želimo da obezbedimo što više radnih mesta u ovom sektoru. Već duže vreme stvaramo uslove za dolazak novih kompanija. Imamo još zahteva i ideja koga ćemo priključiti kao članove u rad ovog klastera”, kaže Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

“Zrenjaninski IKT klaster” potencijalne partnere vidi u Niškom klasteru naprednih tehnologija, koji ima IT akademiju, kao i u Vojvođanskom klasteru koji organizuje razne kurseve. Trudiće se da uspostavi saradnju i sa drugim sličnim klasterima i udruženjima, kako bi organizovanjem različitih predavanja omogućio zainteresovanima da se doškoluju i osposobe za rad u IT sektoru.

Pročijtajte još :

Oni su ostali u Zrenjaninu i pronašli odličan IT posao (VIDEO)

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh