I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Zrenjaninski đaci uzgajaju mirisno bilje

U Zrenjaninu je proteklog vikenda otpočela realizacija projekta „Lavanda“, koji je zasnovan na sticanju znanja o uzgajanju lekovitog bilja. U njemu su prvi učestvovali učenici Osnovne škole „Jovan Cvijić“ čija je učiteljica Zdenka Vuković, u saradnji sa roditeljima, izrazila želju da se deca obuče za celokupan proces proizvodnje lekovitih biljaka.

jasmina-mladjenovic

Jasmina Mlađenović sa učenicima

Inicijator projekta je sugrađanka Jasmina Mlađenović koja se u ovom poslu oprobala samostalno. Kada je svoju ideju o širenju znanja podelila sa učiteljicom Vuković, pojavila se želja da se bogato iskustvo prenese na najmlađe.

I Taxi Zrenjanin

– Ideja je nastala tokom Noći muzeja, kada sam saznala da je Vojvodina bila jedan od najvećih izvoznika lekovitog bilja i etarskih ulja između dva svetska rata. Još je profesor Pančić jednom prilikom rekao da se „resursi u lekovitim biljkama u Vojvodini moraju obnavljati jer će se, u suprotnom iscrpeti i propasti“. Stoga sam učiteljici Vuković predložila da uključi svoj razred u ovaj projekat,  izjavila je Mlađenovićeva za naš portal.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kroz edukacije i praktičan rad, deca su naučila kako se sadi i neguje lavanda, kako se vrše berba i destilacija, a zatim i dobija eterično ulje. Učenici su kroz jedno popodne usvojili informacije, u nastavku projekta imaće mogućnost da sami prave sapune, kreme, hidrolate i sveće, koje će plasirati na tržištu i prodavati.

deca-projekat-lavanda

– Kada je reč o ispravnosti ulja i proizvoda, kvalitet će sertifikatima potvrditi firme iz Subotice koje se bave ovim poslom. U saradnji sa eminentnim profesorima, planirano je izdavanje skripte u kojoj ćemo detaljno objasniti proces sadnje i berbe bilja uz recepte o pravljenju sapuna, pojasnila je naša sagovornica.

Pored učenja i sticanja praktičnih iskustava, projekat u budućnosti ima za cilj razvijanje naše loklne sredine tako što će siromašna, seoska domaćinstva i stanovništvo povezati sa stručnjacima iz oblasti uzgajanja i prerade bilja.

lavanda

U planu je i saradnja sa ostalim školama koje pokažu interesovanje za ovaj vid obuke svojih đaka.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh