I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Zrenjaninska voda sahranjena uz posmrtni marš i polaganje venaca

Građani Zrenjanina danas su simbolično sahranili zrenjaninsku vodu polaganjem venaca i paljenjem sveća na Trgu Slobode. Na ovaj način Udruženje „Naš grad naša stvar“ nastavilo je serijal protesta u borbi za ispravnu pijaću vodu.

Iako povorka sa vencima nije delovala prijatno, organizatori su želeli da pokažu da je vreme da se obećanja i neispravna voda konačno „sahrane“ i da se što pre pronađe novo rešenje.

sahrana

sahranjena-voda
– Voda je sahranjena, ali to ne znači da ne može da vaskrsne. Sledi nam Vaskrsna nedelja, i nadam se da će nam i voda jednog dana „vaskrsnuti“ u takvom obliku da možemo da je pijemo, rekao je Uglješa Šajtinac pre nego što je pročitao pesmu svog oca Radivoja Šajtinca “Opelo pijaćoj vodi”.

PerSu marketi

ugljesa

voda-bez-azbesta
U pozadini se čuo posmrtni marš, okupljeni građani pozvani su da polože venac, cveće i zapale sveće ispod Vodotornja, gde je operski pevač Ljubomir Popović, održao govor “ubijenoj” vodi.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Došli smo deset godina nakon što je naša jadna, unesrećena voda preminula, da joj odamo počast i da položimo venac na njenom spomeniku. Ova velelepna građevina Vodotoranj bila simbol je vode ali nikada nije doživela svoju svrhu, jer je voda iznenada, ničim izazvana – ubijena. Ali i posle 10 godina počinilac se ne zna, poetično je govorio Popović.

ljubomir-popovic
On je zamolio nadležne organe da pokrenu ovaj “slučaj” iznova i rasvetle ga, dodavši na kraju – Beograd na vodi, Zrenjanin bez vode.

Organizatori protesta prokomentarisali su i navode o slaboj posećenosti protesta koji su u poslednjih nekoliko subpta održani u kontinuitetu.

Mali broj prisutnih na ovom protestu možda ne pokazuje snagu ove borbe, ali je zajedničkom borbom probuđen “uspavani lav”. Da ovde pred nama stoje dva čoveka, mi nećemo stati sa borbom. Svi koji nisu došli su naši sugrađani i oni sigurno žele što i mi, samo što su oni izgubili svaku veru i nadu da se građanskim protestom može nešto rešiti. Razumemo ih, rekli su organizatori protesta.

gradjani-protest

sahranjena-voda1
Oni su skrenuli pažnju prisutnima da ni „voda koju kupujemo nije puno bolja od vode iz česme“ i za primer naveli da je na našem urološkom odeljenju sve više ljudi koji imaju problem sa kamenom u bubregu kao i onih koji operišu žuč.

Skupu je pročitano svih osam zahteva koja su kreirali aktivisti udruženja “Naš grad, naša stvar”, a čije ispunjenje zahtevaju od gradske vlasti.

Krajem meseca, planira se koncert na kom će učestvovati Prljavi Inspektor Blaža i Neverne Bebe.  

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh