I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Zrenjaninska Direkcija: Rešavanje velikih infrastrukturnih problema

Ovogodišnjim Planom i programom Javnog preduzeća „Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina“ predviđena je realizacija nekoliko većih kapitalnih investicija, i manjih radova koji bi trebali biti sprovedeni u Zrenjaninu i okolnim naseljima.

Pre nekoliko meseci na Trgu Slobode postavljen je „pametni semafor“.

IMG_20120821_211403

Pored obavljanja funkcije svetlosne signalizacije, ovaj  semafor ima kamere koje će snimati odvijanje saobraćaja i eventualne prestupe. Semafor u sebi ima ugrađen i brojač za evidenciju tačnog broja automobila koji prolaze kroz taj deo grada. Iako je najavljeno da će ubrzo nakon postavljanja biti u kompletnoj funkciji, pametni semafor još uvek radi kao i svi ostali semafori u gradu

PerSu marketi

„Semaforu su ugrađene detektorske petlje, a u toku ovog meseca trebale bi da se postave i kamere. Nakon toga on će biti pušten najpre u probni rad. Da li će biti jedini u gradu ili će se instalirati još koji, isključivo zavisi od toga da li će biti dovoljno sredstava za te namene, a za to još uvek nemamo tačnu informaciju“, rekla je za naš portal Biljana Jovanović, referent za odnose sa javnošću tog zrenjaninskog preduzeća.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

OBILAZNICA OKO GRADA – NAJZNAČAJNIJI PROJEKAT U 2013.

Jedan od značajnijih projekata u kojima učestvuje ovo javno preduzeće jeste i izgradnja obilaznice oko Zrenjanina. Direkcija neposredno sprovodi otkup zemljišta od vlasnika duž trase buduće obilaznice, i kako kažu za naš portal –  postupak se za sada odvija po planiranoj dinamici. „Izdata su sva rešenja i postoji ukupno 51 predmet, od kojih su 34 predmeta poravnanja o isplati – zaključena“, ističe Jovanovićeva. Tokom ovog meseca je planirano da Direkcija poslove projektovanja poveri akreditovanoj kući, te da u aprilu bude gotova kompletna projektna dokumentacija za građevinsku dozvolu.

obilaznica-zr

„Realno je očekivati da radovi na trasi dužine od 2,2 km, od kružnog toka za Mihajlovo do Prvomajske ulice, budu započeti ove godine, kao i izgradnja mosta u sklopu obilaznice, koja će trajati dve godine“, najavljuju u ovom preduzeću. Protokol o izgradnji zrenjaninske obilaznice potpisan je sa JP „Putevi Srbije“ u oktobru prošle godine. Protokolom je predviđeno da Putevi Srbije finansiraje izgradnju obilaznice sa 700 miliona dinara, dok će obaveza Grada biti da obezbedi sredstva za otkup zemljišta duž trase. U Direkciji navode da će radovi na izgradnji obilaznice ujedno biti i najznačajniji i najobimniji projekat u 2013. godini.

NADZOR SAOBRAĆAJA I ODRŽAVANJE PUTEVA

U nadležnosti Direkcije je i Sistem za automatsko upravljenje saobraćajem u centru grada kroz video sistem za nadgledanje. Na pitanje da li su snimci protoka saobraćaja dostupni zrenjaninskoj policiji, u Direkciji odgovaraju da za sada ne postoji takav vid saradnje između njih i PU Zrenjanin. Kako saznajemo, kada je postavljen i instaliran sistem za kontrolu saobraćaja policija je uredno o tome obaveštena. „Nama još uvek nije stigla povratna informacija od njih, i nismo obavešteni o tome da li su zainteresovani da koriste snimke ovog sistema, ili ne. Potrebno je da nam kažu šta konkretno žele da se prati, i u kom obliku, odnosno da li im ti snimci trebaju kao dokazni materijal, i da li oni uopšte mogu da se koriste u te svrhe“, saopštila je Jovanovićeva.

Direkcija je zadužena i za redovno održavanje saobraćajne infrastrukture. U njihovoj nadležnosti je održavanje oko 200 km lokalnih puteva i oko 500 km ulica u gradu. Održavanje saobraćajne infrastrukture podrazumeva i održavanje horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, mostova, nadvožnjaka, bankina, odvodnih kanala. Dotrajalost putne infrastrukture je jedan od glavnih problema sa kojim se stručna služba ovog preduzeća svakodnevno susreće na terenu.

20191_vosaput02putevi-rupa-zr_f„Putevi su stari između 20 i 30 godina i nisu adekvatno održavani. Zbog toga je asfalt u jako lošem stanju i hemijski se razgrađuje od kiše, snega, a zimi i od soli koja se koristi za ublažavanje poledica. Sve to izaziva visok stepen oštećenja asfalta i nije dovoljno samo „zakrpiti“ rupe na njemu. Neophodno je da se taj asfalt potpuno ostruže i da se postavi nov. Upravo zbog toga ćemo u narednom periodu pokušati da obezbedimo sredstva kako bi uradili ozbiljniju sanaciju puteva i ulica u gradu“, dodaje naša sagovornica.

Jedan od prioritetnih poslova biće i sanacija bankina, koje su takođe u izuzetno lošem stanju. „Potrebno je iznivelisati bankine koje su trenutno višlje od kolovoza, i vratiti ih u projektovano stanje, kako se voda ne bi nakupljala na putu i uništavala ga“, napominje Jovanovićeva. Ona dodaje da je Direkcija ovih dana dala i nalog za saniranje udarnih rupa u 5 ulica u Aradcu, Belom Blatu, Lukinom Selu, Perlezu i Mužlji. Dok se ne budu stekli povoljni uslovi za asfaltiranje, udarne rupe će biti sanirane punjenjem struganim asfaltom. U toku je i izrada projekta rehabilitacije putnog pravca Orlovat-Tomaševac-Botoš-Banatski Despotovac.

PLANOVI ZA OSVETLJAVANJE GRADA

Najurgentniji poslovi koji se odnose na održavanje javne rasvete, a takođe su predviđeni ovogodišnjim planom i programom Direkcije, vezani su za dopunjavanje svetiljki na kritičnim mestima u gradu, kao i za zamenu starih, havarisanih svetiljki novim svetiljkama. U ovom preduzeću najavljuju da će uskoro obaviti i zamenu starih kablova novim, koji su izolovani, kako bi smanjili mogućnost nastanka kvarova na mreži.

3481_vosazre01rasveta-kvar-zrenjanin_f

„Pojačaćemo osvetljenje u industrijskim zonama, na raskrsnicama i na rubnim delovima grada, a u planu je i poboljšanje javne rasvete u centru grada, što će, ukoliko bude obezbeđeno dovoljno sredstava uključiti i osvetljenje Reformatorske crkve, zgrade Suda i mosta kod Suda, Bukovčeve palate i Kulturnog centra. U okviru rekonstrukcije javne rasvete na Pešačkom mostu i na Žitnom Trgu započeli smo isprobavanje novih svetiljki, a ukoliko se bude realizovao projekat rekonstrukcije magistralnog puta u ulici Žarko Zrenjanin, i ovde će biti postavljena nova rasveta. U okviru projekta izgradnje šetališta na desnoj strani Begeja, na lokaciji od SUP-ovog mosta do mosta na Berberskom radiće se i adekvatna javna rasveta“, dodaju u ovom zrenjaninskom preduzeću.

TIRŠOVA ULICA DO DALJNJEG – PARKING

Što se tiče uređenja Tržnog centra ispod Vojvođanske banke i ulice Miroslava Tirše, ove dve problematične tačke u gradu rešavaće se Planom detaljne regulacije centra grada, čija je izrada u toku. „Plan bi trebao da bude završen u toku ove godine i tek tada ćemo imati više informacija o tome. U svakom slučaju, izvesno je da će ulica Miroslava Tirše i ove godine ostati parking prostor“, na kraju dodaje Jovanovićeva.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh