I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Zrenjaninska deca oduševljena letnjim naučnim radionicama

Hemijsko društvo Zrenjanin, uz podršku NIS „Gazprom Neft“-a, Grada Zrenjanina i Kulturnog centra Zrenjanina, pre nekoliko dana otpočelo je realizaciju projekta „Moj korak u nauku“.

Projekat je realizovan kroz besplatne naučne radionice namenjene deci uzrasta od 7 do 15 godina, koje će se narednih mesec dana održavati u prostorijama Visoke tehničke škole strukovnih studija u Zrenjaninu.

Cilj projekta je popularizacija nauke kroz izvođenje eksperimenata i praktičan, interaktivan rad sa decom u laboratorijama i u prirodi.

IMG_2974 obrada„Raduje nas što se za učešće u ovim radionicama prijavilo više od sedamdesetoro dece. Sva mesta su popunjena i u skladu sa interesovanjima i uzrastom dece, formirane su 4 grupe. Dosadašnji utisci su više nego pozitivni, deca su jako zainteresovana, a dobili smo i par povratnih informacija od roditelja koji nas uveravaju da njihova deca jedva čekaju da dođu i nauče nešto novo“, rekla je za I love Zrenjanin profesorka Jelena mr Kovačević, menadžer projekta.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Fordomanija

Radionice vode i organizuju profesori i asistenti Visoke tehničke škole i zrenjaninskih osnovnih škola, uz podršku gostujućih predavača iz različitih oblasti nauke i profesionalaca iz raznih oblasti privrede.

IMG_2935 obradaPredavanja i vežbe su zanimljive, primerene uzrastu dece i obuhvataju gradivo iz hemije, fizike, matematike, biologije  i iz oblasti mašinstva i elektrotehnike.

„Svi mi koji učesvujemo kao predavači najpre smo se dobro pripremili za održavanje radionica deci ovog uzrasta. Moram da primetim da, iako su veoma mladi, jako dobro doživljavaju sve što im prezentujemo, prirodno razmišljaju, a ponekad čak postavljaju i neuobičajeno komplikovana pitanja za svoj uzrast. Tako putem ovih radionica i mi od njih možemo svašta da naučimo“, rekla nam je profesorka Ivana Marković, rukovodilac radionice za hemiju.

IMG_2964 obradaMeđu učesnicima radionica su i dva brata – osmogodišnji Matija i šestogodišnji Vuk Stanišić iz Zrenjanina – koji su nam oduševljeno pričali o njihovim dosadašnjim utiscima.

Najinteresantnije mi je bilo kada smo na radionici iz biologije gledali pod mikroskopom vlas kose, uzorak krvi, lokvanja i zove. Do sada nisam imao priliku da tako nešto vidim i dolaziću na svaku radionicu kako bih naučio nešto novo“, rekao nam je Matija.

IMG_2918 obradaNjegov mlađi brat Vuk je oduševljen časovima hemije.

„Učili smo o rastvaranju peska, bibera, soli, brašna, ulja, natrijuma, šećera i sode bikarbone – nabraja nam ovaj interesantni šestogodišnjak. Kada budem krenuo u prvi razred znaću mnogo više od svojih vršnjaka“, uverava nas Vuk i dodaje da je jako vredan i da želi da postane naučnik kad odraste.

Prilikom obilaska radionica sreli smo i brojne odrasle osobe – koje su u svojstvu roditelja, familije ili komšija doveli mališane na ovo „naučno okupljanje“.

Među njima je bila i Anđelija Kojčić, profesorka fizike u penziji.

„Radionice su jako dobro osmišljene i sadržajne, a smatram da deca tokom ovakvih dešavanja uče da budu analitična i da promišljaju – što će biti i model njihovog budućeg ponašanja“, navodi Kojčićka.

IMG_3010 obradaRadionice će se održavati svakog ponedeljka i četvrtka u periodu od 10 do 13 časova – zaključno sa 8. avgustom 2013. godine.

Zbog velikog interesovanja dece, organizatori već sada najavljuju da će se potruditi da u narednom periodu organizuju i niz sličnih aktivnosti – u koje će uključiti i decu koja zbog popunjenih kapaciteta nisu obuhvaćena ovim prvim radionicama.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh