I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Zrenjaninska bolnica dobija reanimobil

Prof. dr Vesna Kopitović, pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, mr Ivan Bošnjak, gradonačelnik Zrenjanina i dr Gordana Kozlovački, direktorka zrenjaninske bolnice, potpisali su danas Protokol o međusobnoj saradnji u sufinansiranju projekta „Nabavka i opremanje reanimobila za potrebe Opšte bolnice “ Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu.
 
Protokolom će biti regulisani međusobni odnosi u sufinansiranju projekta, radi nabavke neophodne opreme za zbrinjavanje bolesnika sa urgentnim potrebama i njihov hitan transport u referentne zdravstvene ustanove van Zrenjanina.
 dr-vesna-kopitovic-potpisivanje

Detalj sa potpisivanja protokola

Vrednost učešća Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju je 4.274.262,00 dinara, a Grada Zrenjanina do 1.500.000,00 dinara. Sekretarijat je obezbedio sredstva za nabavku samog vozila, a sredstvima Grada ono će biti kvalitetno i adekvatno opremljeno.
 
Govoreći o značaju današnjeg potpisivanja protokola, prof. dr Vesna Kopitović istakla je da Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju sa zadovoljstvom ulazi u prvi projekat zajedničke saradnje sa Gradom Zrenjaninom, odnosno lokalnom samoupravom i Opštom bolnicom, čiji je osnivač.

prof-dr-vesna-kopitovic

Pokrajinska sekretarka Prof Dr Vesna Kopitović

PerSu marketi

To je nešto što je potrebno građanima Zrenjanina, kako bi imali što bolju zdravstvenu zaštitu. Jedan potpuno opremljen reanimobil treba ovom gradu i to je početak naše saradnje. Pokrajinski sekretarijat Opštu bolnicu u Zrenjaninu posmatra kao važnu ustanovu jer ona zbrinjava veliki broj građana i stoga je i prethodne godine uložio oko 35 miliona dinara u njeno opremanje. Naravno, prisutni su i novi planovi za saradnju s bolnicom i lokalnom samoupravom, jer bez primarne zdravstvene zaštite ne možemo imati dobru preventivu i ono što je zajednički interes jeste da preventiva, i sekundarna i tercijarna zdravstvena zaštita budu „pokriveni“ odgovarajućim kadrovima¸ navela je dr Kopitović.
 
Gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, rekao je da je suština nabavke reanimobila poboljšanje uslova prevoženja pacijenata iz Opšte bolnice, sa sekundarnog na tercijarni nivo.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Ovo će, pre svega, poboljšati reakciju u urgentnim situacijama. Nadamo se da će građani, pre svega oni koji se nađu u urgentnim situacijama, osetiti pozitivne efekte zajedničkog projekta i da će statistički pokazatelji u narednom opravdati ovu zajedničku investiciju“, kazao je gradonačelnik koji je, prethodno, opisao situaciju u kojoj se dešava da Grad Zrenjanin, sa teritorijom koja obuhvata 22 naseljena mesta, ostaje sa svega jednim ili dva sanitetska vozila za prevoz bolesnika, od kojih je jedno, primera radi, prešlo 600 hiljada kilometara.

Bošnjak je podsetio da je ranije dogovoreno da Dom zdravlja dobije četiri nova vozila, da osnivač bolnice obezbedi još jedno, a da ga Grad opremi.

– Nadamo se da ćemo na najbolji mogući način rešiti i problem nedostatka kadra. Pokušaćemo da sličnu ovakvu saradnju s pokrajinskim sekretarijatom ostvarimo i na nivou druge dve bolnice na teritoriji grada – plućne bolnice i Specijalne bolnice „Banja Rusanda“.
 
Direktorka Opšte bolnice, dr Gordana Kozlovački, kaže da je u odeljenju za prijem i zbrinjavanje hitnih stanja tokom prošle godine pregledano 59.044 naših sugrađana.

Procenat onih koji budu upućeni na tercijarni nino zdravstvene zaštite je vrlo nizak, što znači da bolnica najveći deo njih uspe da zbrine. Međutim i 0,5%  na dnevnom nivou slučajeva komplikovanih stanja i potreba za zbrinjavanjem na tercijarnom nivou, opravdavaju ovakav projekat kom smo zajednički pristupili – projekat adekvatnog, optimalnog i  pravovremenog transporta na tercijarni nivo zdravstvene zaštite“, navela je dr Kozlovački nakon potpisivanja današnjeg  Protokola o međusobnoj saradnji.

Izvor: zrenjanin.rs   Foto: Miodrag Grubački

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh