I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Zrenjanincima predstavljena Ilustrovana enciklopedija rok muzike u Vojvodini

bogica-mijatovic1„Ilustrovana enciklopedija rok muzike u Vojvodini 1963-2013“ autora Bogomira Bogice Mijatovića, predstavljena je danas u Pozorišnom klubu „Zeleno zvono”.

Ova jedinstvena knjiga rezultat je dugogodišnjeg istraživačkog rada autora, i njegove ideje da svoje višedecenijsko iskustvo upotpuni svedočenjima brojnih autora koji su tokom poslednjih pola veka učestvovali u stvaranju i razvoju rok kulture u Vojvodini. O knjizi koja obuhvata najvažnije rok bendove i autore od pojave rok muzike u Vojvodini do danas, pored autora govorili su i Andrej Bulovan i Dejan Popov sa Radio Zrenjanina,  i Predrag Novković, autor emisije „Gruvanje” na RT Vojvodina.

Oni su istakli da ova knjiga pokazuje da Zrenjanin ima jaku rok scenu u kontinuitetu i da je tokom proteklih pedeset godina kao grad bio jedan od važnih tačaka, jer je u svakom trenutku bilo dobrih i kvalitetnih bendova koji su pratili sve ono što je bilo aktuelno kod nas i u svetu.

Promocija „Ilustrovane enciklopedije“ privukla je danas veliki broj Zrenjaninaca, poštovalaca rok muzike, među kojima su bili i brojni zrenjaninski muzičari. U enciklopediji se našlo 27 zrenjaninskih bendova, uklučujući bendove starije generacije i danas aktivne bendove. U knjizi su se našli i oni koji su podržavali i promovisali rok muziku svih ovih godina, kao i manifestacije i mesta koja su doprinosila održavanju i razvoju roka, među kojima je i zrenjaninski Pozorišni klub „Zeleno zvono”.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

promocija-ilustrovane-enciklopedije1
Autor Bogica Mijatović istakao je da je rad na ovoj knjizi trajao dosta dugo, jer je obrada obimnog materijala prikupljenog tokom dugog niza godina zahtevala mnogo vremena. On je rekao i da ova knjiga predstavlja „priliku da mlađe generacije vide ko su bili muzičari koji su učini pionirske korake u na rok sceni kod nas, a da sa druge strane predstavlja i vid podrške mlađim bendovima“.

promocija-ilustrovane-enciklopedije
Predrag Novković, urednik muzičke emisije „Gruvanje”, govorio je o aktuelnoj situaciji u rok muzici u zemlji, ističući da je „poražavajuće to što danas ima malo mesta na kojima muzičari mogu da plasiraju to što rade, pa je tako njegova muzička emisija jedina tog tipa koja prati aktuelna zbivanja na rok sceni“, ali i da, sa druge strane, danas u svakom gradu postoje brojni autorski bendovi, koje čine mladi i talentovani muzičari.

On je naglasio veliku važnost ove knjige i dodao da smatra da će njen značaj vremenom postati još veći, jer „ona predstavlja jedno svedočanstvo o tome da je u jednom trenutku Vojvodina imala jaku rok scenu koja je nešto značila i u celoj bivšoj Jugoslaviji, a kad su neki bendovi u pitanju – i van nje“.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh