I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Zrenjaninci traže od premijera da reši problem pijaće vode

Predstavnici Udruženja „Naš grad, naša stvar“ uputili su otvoreno pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u nameri da ga na taj način, posle jednog neuspelog pokušaja, obaveste o trenutnoj situaciji po pitanju obezbeđivanja ispravne pijaće vode u Zrenjaninu.

Oni se nadaju da premijer ovaj put neće ignorisati njihov apel, i da će se neke od „nepravilnosti“ u Elaboratu o obezbeđivanju pijaće vode, otkoliniti pre raspisivanja tendera najavljenog za 1. jul.

vucic
U otvorenom pismu, predstavnici Udruženja podsetili su na analize Zavoda za javno zdravlje Zrenjanina prema kojima je količina arsena u zrenjaninskoj vodi od 1000-1500%, a u zavisnosti od uzorka i do 2000% veće od dozvoljene, što se se nije menjalo celu deceniju.

– Iz ovoga možete zaključiti da su Zrenjaninci dramatično podložni riziku od malignih bolesti, a da trajnog rešenja još uvek nema. Novi gradski tender za dobijanje tehnički ispravne vode će uskoro biti raspisan, ali usvojeni “Elaborat o utvrđivanju modela sprovođenja javne nabavke u postupku obezbeđenja pijaće vode u Gradu Zrenjaninu” nam, po našem mišljenju, neće valjano i kvalitetno rešiti problem, navodi „Naš grad, naša stvar“.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

Oni su istakli tri sporne tačke u Elaboratu koji je izradila stručna radna grupa na nivou grada, a koji je bio polazni osnov za raspisivanje tendera.

Tačka 3. Elaborata: Cena od maksimalnih 0,28 eura po kubiku je netransparentna obzirom da iza nje ne stoji obrazloženje. Ne znamo koliko koštaju materijal, ruke, tehnološko rešenje, repromaterijal i održavanje te ne znamo na osnovu čega je onda postavljen limit. Da li je to zaista realna tržišna vrednost?

Tačka 5. Elaborata: „Svi tehnički, fiksni i operativni troškovi , koji proizilaze iz procesa usaglašavanja parametara kvaliteta pijaće vode srpskog sa evropskim zakonodavstvom, padaju na teret ponuđača i isti su za sve vreme trajanja ugovora.” Ukoliko se to desi, troškovi će da pojeftine jer je EU standard blaži od našeg, zbog čega ponuđač može samo profitirati, a ne platiti više.

Tačka 7. Elaborata: Nije ispravno definisana jer kaže da će “ključni parametar za izbor najpovoljnije ponude  biti najniža cena usluge tj. najniža cena isporučene prerađene vode kvaliteta koji proističu iz propisa Republike Srbije”. Mislimo da samo najbolja kombinacija cene i kvaliteta može dovesti do najisplativijeg rešenja po građane. Nije smisao kupiti najjeftiniji proizvod, već najkvalitetniji u okviru naših materijalnih mogućnosti.

U daljem obraćanju, udruženje od premijera traži da se na državnom nivou formira stručna komisija koja bi vodila postupak “jer na lokalu nema dovoljno stručnjaka koji bi se bavili tim problemom”.

– Obzirom da gradske vlasti nisu obezbedile gotovo nikakvo alternativno snabdevanje vodom za piće, pozivamo Vas da do konačnog obezbeđivanja ispravne gradske vode, svojim uticajem pomognete stanovnicima Zrenjanina i okolnih mesta i omogućite realizaciju jednog od prelaznih rešenja obezbeđivanjem balonirane vode po eksluzivnoj niskoj maloprodajnoj ceni za ugroženo stanovništvo Zrenjanina, obezbeđivanjem cisterni za vodu, usavršavanjem bunarskih česmi – naveli su predstavnici tog zrenjaninskog udruženja.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh