I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Veliki odziv u akciji dobrovoljnog davanja krvi

U akciji dobrovoljnog davanja krvi „Uključi se, pomozi“ koja je danas održana u prostorijama narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, 78 Zrenjaninaca dalo je krv, a njih 49 potpisalo kartice o doniranju organa.

 ukljuci_se_pomozi_zrenjanin

Akcija je organizovana da bi se na jednom mestu, u jednom danu, prikupila veća količina krvi namenjena onima koji su zdravstveno i životno ugroženi. Širenjem humane ideje, organizatori imaju želju da podignu svest o važnosti pojedinca da svojom krvi pomogne drugima.

Pokret „Novi optimizam“ i njegov osnivač Branislav Grubački Guta koji je nedavno pobedio leukemiju, realizovali su ovu akciju uz pomoć nekoliko partnerskih institucija i organizacija.

PerSu marketi

– Iz ličnog problema koji sam imao i, na sreću prevazišao, shvatio sam da imam mogućnost da animiram ljude da se priključe i učestvuju u ovakvim humanitarnim događajima. Posebno mi je drago što su se Zrenjaninci odazvali u velikom broju jer je danas teško dopreti do ljudi, izjavio je Grubački.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Među dobrovoljnim davaocima krvi i potpisnicima donorske kartice bio je i Ivan Bošnjak, gradonačelnik Zrenjanina.

Akciji „Priključi se, pomozi“ priključili su se i omladinci zrenjaninskog Crvenog krsta i članovi medicinskog tima Odeljenja transfuziologije zrenjaninske bolnice. 

 – Zrenjaninska transfuzija pokriva potrebe pacijenata bolnice „Đorđe Joanović“ i naših osiguranika koji se leče na klinikama van grada, ukoliko tamnošnje transfuzije u tom trenutku nemaju dovoljne količine krvi. Svaka jedinica krvi koja pristigne u naš zavod i službu – dobrodošla je, jer uvek je bolje da krv čeka pacijenta nego pacijent krv. U našem gradu se ćešće trebaju organizovati velike akcije prikupljanja krvi, stoga planiramo da u budućnosti odžimo tri slične akcije godišnje, istakla je za naš portal Danica Grubač, propagandista službe za transfuziju krvi Zrenjanin

ukljuci_se_pomozi_davanje_krvi_zrenjanin 

Zrenjaninci koji dobrovoljno žele da daju krv, mogu to učiniti u Službi za transfuziju krvi koja se nalazi u zgradi nove bolnice, svakog radnog dana od 7.30 do 12 časova.

Krv mogu dati zdrave osobe starije od 18 a mlađe od 65 godina života. Kroz popunjavanje uptinika i razgovor sa lekarom, procenjuje se da li lice, iz zdravstvenih razloga, to može učiniti. Davalac mora biti odmoran, 12 sati pre davanja krvi ne sme konzumirati alkhol i mora proći više od šest meseci od bušenja ušiju, stavljanja pirsinga ili tetovaža. Sav pribor kojim se krv uzima namenjen je jednokratnoj upotrebi, sterilan je i davalac je potpuno bezbedan. Svaka dobijena jedinca krvi testira se na postojanje četiri virusa- hepatitis B, hepatitis C, sifilis i AIDS.

 U prostorijama pozorišta zatekli smo Valentinu Horvat (21) koja se na ovaj korak odlučila „u želji da pomogne i spase nečiji život”.

– Zaista mi je drago što sam dobila priliku da danas to učinim. Na početku je bilo malo straha, ali sam se uverila da nije ništa strašno. Svima preporučujem da, ukoliko su u mogućnosti, daju krv. 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh