I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Zrenjanin za pohvalu – digitalizovani matični podaci za poslednjih 100 godina

Za razliku od brojnih opština i gradova u Srbiji, Grad Zrenjanin 2017. godinu dočekuje sa kompletno digitalizovanim matičnim podacima građana za poslednjih 100 godina.

Podsećamo, samo 28 od ukupno 174 lokalnih samouprava ispuniće zakonsku obavezu da do kraja decembra evidenciju matičnih knjiga prebaci u elektronski oblik.

Sofija Anđelković, šef odseka za Upravno pravne i poslove matičara pri Gradskoj upravi podsetila je da je Zakonom o matičnim knjigama propisano da su opštinske odnosno gradske uprave obavezne da do 27. decembra 2016. godine, podatke iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih za poslednjih 100 godina u potpunosti unesu u elektronski oblik i dostave u Centralni sistem za elektronsku obradu i skladištenje podataka i čuvanje drugog primerka matičnih knjiga.

I Taxi Zrenjanin

– Do juna 2016. godine Gradska uprava grada Zrenjanina prevela je u elektronski oblik 68 odsto matičnih knjiga. Imajući u vidu gore navedenu zakonsku obavezu, uloženi su dodatni napori, te su pored matičara i zamenika matičara i drugi zaposleni u Gradskoj upravi, uz prekovremeni rad, bili angažovani na poslovima prevođenja matičnih knjiga u elektronski oblik. Tako je za manje od 6 meseci uspešno završen izuzetno obiman i kompleksan posao digitalizacije matičnih podataka naših sugrađana -a kazala je ona.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Anđelković je navela da je najveća prednost posedovanja centralne baze digitalizovanih podataka iz matičnih knjiga za celu Srbiju u lakoj dostupnosti. Naime, od sada će građani, ali i institucije moći na brz, jednostavan način i način koji obezbeđuje zaštitu podataka o ličnosti, da dođu do podataka iz matičnih knjiga, neophodnih za određene postupke, na celoj teritoriji Republike Srbije.

To, kako je istakla, u velikoj meri olakšava i pojednostavljuje život građana, jer više ne moraju, na primer ako su rođeni na teritoriji grada Zrenjanina, a žive u nekom drugom mestu u Republici Srbiji, da dolaze u Zrenjanin da bi dobili izvod iz matične knjige rođenih, već se isti mogu dobiti u opštinskoj odnosno gradskoj upravi gde žive.

– Imajući u vidu i obavezu svakog organa, počev od 8. juna 2016. godine, da pribavlja podatke iz službenih evidencija, osim ako stranka izričito izjavi da će te podatke pribaviti sama, rad organa javne uprave će biti brži i efikasniji, neće se čekati da građani sami pribavljaju izvode iz matičnih knjiga, što opet znači i uštedu vremena i novca za građane. Takođe, u pojedinim postupcima, gde se traže lični podaci za pretke, kao što je bio postupak restitucije ili uzimanje dvojnih državljanstava, lakše će se dolaziti do istih, jer su svi podaci iz matičnih knjiga počev od 1916. godine do danas uneti u elektronsku bazu podataka jedinstvenu za celu Republiku Srbiju – objasnila je ona.

Izvor: Zrenjanin.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh