I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

Zrenjanin uskoro jedan od centara za doniranje organa

Povodom obeležavanja petogodišnjice razvoja transplantacije i donatorstva na teritoriji AP Vojvodine i Srbije, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo organizovao je nedavno u Novom Sadu skup „Šansa za bolji život“.

Stručnom skupu prisustvovali su najeminentniji stručnjaci iz oblasti transplantacije i donatorstva Kliničkog centra Vojvodine, Kliničkog centra Srbije, predstavnici Ministarstva zdravlja Republike Srbije,  vodeći transplantacioni hirurzi iz Hrvatske i predstavnici Ministarstva zdravlja te susedne države.

hirurgija_final

Na skupu je istaknuto da je tokom pet godina koliko se realizuje program razvoja transplantacije i donatorstva, stvorena povoljna klima u regionu, i da su ispunjeni svi preduslovi za početak transplantacione hirurgije na teritoriji AP Vojvodine.

I Taxi Zrenjanin

„To podrazumeva postojanje tačno utvrđenih kriterijuma, odnosno zakonskih okvira i procedura za uspešno obavljanje trasplantacija na ovim prostorima“, rekao je za portal I love Zrenjanin dr Boban Đukanović, član Gradskog veća Grada Zrenjanina zadužen za oblast zdravstva.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

On je dodao da je na pomenutom stručnom sastanku akcenat bio na donatorstvu – jer „bez davalaca organa u principu nema ni transplantacije“.

„Istaknuto je da smo tehnički i kadrovski sposobni da vršimo ovakve operacije i one će se raditi u tri klinička centra – u Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Napravljena je i mreža ustanova u kojima će moći da se uzimaju organi. U tu mrežu je, pored Novog Sada, Subotice i Sremske Mitrovice uvršten i Zrenjanin – što znači da će se uzimanje organa sa teritorije Banata vršiti upravo u Zrenjaninskoj Opštoj bolnici „Đorđe Joanović““, najavljuje naš sagovornik.

IMG_2915 mejl

On je istakao da će na početku procesa bolnicama u pomenutim gradovima pomagati ekipa za transplantacionu hirurgiju iz Novog Sada – kojoj je od strane Ministrastva zdravlja Republike Srbije obećana nabavka mobilnog vozila. Tim vozilom će transplantacioni tim dolaziti u četiri centra – sve dok se hirurzi iz njih ne obuče za samostalno uzimanje organa.

„U narednom periodu predstoji rad na tome da se naša zemlja uvrsti u „Eurotransplant“ – organizaciju koja na nivou Evrope pravi bazu podataka donora i raspoloživih organa za transplantaciju. Na taj način ćemo i mi kao članovi te organizacije moći da razmenjujemo slobodne organe sa svim zemljama Evrope“, navodi Đukanović.

IMG_2577 dr

U razvijenim zemljama sveta danas je moguće presađivati sve organe – uključujući jetru, pankreas, bubrege, srce pluća, pa čak i delove tkiva poput kože, kostiju i rožnjače.

Transplantacija pojedinih organa, u prvom redu jetre, u Republici Srbiji rađena je još pre 20 godina – ali je zbog objektivnih okolnosti, zakonske regulative i zaostajanja u naučnom napredovanju – u jednom trenutku potpuno zamrla. 

Trenutno se rade transplantacije bubrega, ali ipak ne u dovoljnoj meri – što dovodi do formiranja predugačke liste čekanja.

Prema Đukanovićevim rečima, na pomenutom sastanku stručnjaka iz oblasti transplantacije i donatorstva predstavljen je i skup mera – koje se u prvom redu odnose na izradu propagandnog materijala koji ima ulogu da podstiče i menja svest društva o korisnosti donatorstva. 

IMG_2909  gotovo„Svako može da bude donator – izuzev onih osoba koje su se za života izričito tome pismeno protivile“, navodi naš sagovornik i podseća da je jedini medicinski uslov koji treba da bude ispunjen kako bi neko mogao da bude donator jeste da su organi davaoca u trenutku smrti pogodni za presađivanje. 

„Sada su postavljeni i tačni kriterijumi moždane smrti – situacije kada je pacijentov mozak nepovratno oštećen i nema načina da se to stanje poboljša – dok su istovremeno njegovi organi i dalje u funkciji i pogodni za uzimanje i kasniju transplantaciju.

Na nama je da širimo mrežu donora, objašnjavamo prednosti i značaj donatorstva i da stimulišemo lokalno stanovništvo na potpisivanje donorskih kartica“, kaže Đukanović.

On je najavio da će u tu svrhu biti organizovano i potpisivanje donorskih kartica u Zrenjaninu u saradnji sa Crvenim Krstom. 

„Plemenita briga za drugog čoveka je moto koji ima snagu za širenje mreže donora“, na kraju je rekao naš sagovornik.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh