I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Zrenjanin uskoro jedan od centara za doniranje organa

Povodom obeležavanja petogodišnjice razvoja transplantacije i donatorstva na teritoriji AP Vojvodine i Srbije, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo organizovao je nedavno u Novom Sadu skup „Šansa za bolji život“.

Stručnom skupu prisustvovali su najeminentniji stručnjaci iz oblasti transplantacije i donatorstva Kliničkog centra Vojvodine, Kliničkog centra Srbije, predstavnici Ministarstva zdravlja Republike Srbije,  vodeći transplantacioni hirurzi iz Hrvatske i predstavnici Ministarstva zdravlja te susedne države.

hirurgija_final

Na skupu je istaknuto da je tokom pet godina koliko se realizuje program razvoja transplantacije i donatorstva, stvorena povoljna klima u regionu, i da su ispunjeni svi preduslovi za početak transplantacione hirurgije na teritoriji AP Vojvodine.

PerSu marketi

„To podrazumeva postojanje tačno utvrđenih kriterijuma, odnosno zakonskih okvira i procedura za uspešno obavljanje trasplantacija na ovim prostorima“, rekao je za portal I love Zrenjanin dr Boban Đukanović, član Gradskog veća Grada Zrenjanina zadužen za oblast zdravstva.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

On je dodao da je na pomenutom stručnom sastanku akcenat bio na donatorstvu – jer „bez davalaca organa u principu nema ni transplantacije“.

„Istaknuto je da smo tehnički i kadrovski sposobni da vršimo ovakve operacije i one će se raditi u tri klinička centra – u Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Napravljena je i mreža ustanova u kojima će moći da se uzimaju organi. U tu mrežu je, pored Novog Sada, Subotice i Sremske Mitrovice uvršten i Zrenjanin – što znači da će se uzimanje organa sa teritorije Banata vršiti upravo u Zrenjaninskoj Opštoj bolnici „Đorđe Joanović““, najavljuje naš sagovornik.

IMG_2915 mejl

On je istakao da će na početku procesa bolnicama u pomenutim gradovima pomagati ekipa za transplantacionu hirurgiju iz Novog Sada – kojoj je od strane Ministrastva zdravlja Republike Srbije obećana nabavka mobilnog vozila. Tim vozilom će transplantacioni tim dolaziti u četiri centra – sve dok se hirurzi iz njih ne obuče za samostalno uzimanje organa.

„U narednom periodu predstoji rad na tome da se naša zemlja uvrsti u „Eurotransplant“ – organizaciju koja na nivou Evrope pravi bazu podataka donora i raspoloživih organa za transplantaciju. Na taj način ćemo i mi kao članovi te organizacije moći da razmenjujemo slobodne organe sa svim zemljama Evrope“, navodi Đukanović.

IMG_2577 dr

U razvijenim zemljama sveta danas je moguće presađivati sve organe – uključujući jetru, pankreas, bubrege, srce pluća, pa čak i delove tkiva poput kože, kostiju i rožnjače.

Transplantacija pojedinih organa, u prvom redu jetre, u Republici Srbiji rađena je još pre 20 godina – ali je zbog objektivnih okolnosti, zakonske regulative i zaostajanja u naučnom napredovanju – u jednom trenutku potpuno zamrla. 

Trenutno se rade transplantacije bubrega, ali ipak ne u dovoljnoj meri – što dovodi do formiranja predugačke liste čekanja.

Prema Đukanovićevim rečima, na pomenutom sastanku stručnjaka iz oblasti transplantacije i donatorstva predstavljen je i skup mera – koje se u prvom redu odnose na izradu propagandnog materijala koji ima ulogu da podstiče i menja svest društva o korisnosti donatorstva. 

IMG_2909  gotovo„Svako može da bude donator – izuzev onih osoba koje su se za života izričito tome pismeno protivile“, navodi naš sagovornik i podseća da je jedini medicinski uslov koji treba da bude ispunjen kako bi neko mogao da bude donator jeste da su organi davaoca u trenutku smrti pogodni za presađivanje. 

„Sada su postavljeni i tačni kriterijumi moždane smrti – situacije kada je pacijentov mozak nepovratno oštećen i nema načina da se to stanje poboljša – dok su istovremeno njegovi organi i dalje u funkciji i pogodni za uzimanje i kasniju transplantaciju.

Na nama je da širimo mrežu donora, objašnjavamo prednosti i značaj donatorstva i da stimulišemo lokalno stanovništvo na potpisivanje donorskih kartica“, kaže Đukanović.

On je najavio da će u tu svrhu biti organizovano i potpisivanje donorskih kartica u Zrenjaninu u saradnji sa Crvenim Krstom. 

„Plemenita briga za drugog čoveka je moto koji ima snagu za širenje mreže donora“, na kraju je rekao naš sagovornik.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh