I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Zrenjanin jedinstven po muzici u centru grada

Muzika u centru grada prvi put se začula u glavnoj gradskoj ulici decembra 2008. godine, kao pilot projekat. Autor ovog zanimljivog projekta koji je Zrenjanin izdvojio od ostalih gradova u Srbiji je organizacija BID – zona unapređenog poslovanja, a istovremeno je podržan od strane lokalne samuprave i javnih preduzeća, koja imaju ingerencije nad prostorom u strogom centru grada.

Sprovođenje projekta se tokom 2009. godine dosta razlikovalo od njegove današnje realizacije. „Zvučnici su fizički postavljani svakoga jutra, i sklanjani svake večeri, pa sutradan opet iznova. To je bilo zaista komplikovano. Kada smo videli da je ova ideja zaživela među Zrenjanincima, odlučili smo da pronađemo neko trajnije rešenje“, rekla je za naš portal Vesna Piščević, ispred zrenjaninskog BID-a.

Centar-Zrenjanin

Zato je izrađen projekat na osnovu kojeg je postavljeno ozvučenje na svim stubovima za osvetljenje glavne gradske ulice Kralja Aleksandra I Karađorđevića, i uveden je centralizovani audio sistem, u okviru kog se pušta muzika sa jednog mesta, i ozvučava kompletan centar. Centralizovani audio sistem sada koriste i letnje bašte ugostiteljskih objekata u centru grada. 

I Taxi Zrenjanin

„Mislim da je ovako mnogo jednostavnije. Ugostitelji su rasterećeni, ne moraju da razmišljaju o izboru muzike i postavljanju ozvučenja, više nema mešanja muzičkih pravaca, koji su se razlikovali od lokala do lokala i unosili pravu pometnju, a jačina zvuka ne prelazi granicu dozvoljenih vrednosti, što je takođe veoma važno“, dodaje Piščevićka.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

PišćevićkaPiščević ističe da je za izbor muzike zaduženo nekoliko osoba, koje se trude da obuhvate što više muzičkih pravaca, kako bi se zadovoljili različiti ukusi građana, ali i da to bude zaista kvalitetna muzika. „Neophodno da se obavi selekcija muzike i da se naprave pravi muzički izbori, koji će biti u skladu sa otvorenim prostorom i primereni centralnoj gradskoj ulici. Takođe moramo imati u vidu da je centralna ulica mešoviti prostor u kojem se smenjuju poslovni i stambeni objekti, pa praktikujemo da, u popodnevim časovima, kada je vreme za odmor, smanjimo jačinu muzike“, dodaje naša sagovornica.

Muzika u centru grada pušta se svakog radnog dana i vikendom. U skladu sa gradskom odlukom, „muzički dan“ u centru zimi počinje u 9 časova, a završava se u 20 časova, dok se leti, zbog postojanja bašti lokala, muzika pušta do 22, ponekad i do 23 časa.

Piščevićka podseća da je projekat „Muzika u centru“ počeo da se realizuje na inicijativu članova upravnog odbora zrenjaninskog BID-a, kao i da je on za sada jedini projekat te vrste, ne samo u Srbiji, već i mnogo šire. „Drago mi je da Zrenjanin može da se pohvali nečim zaista jedinstvenim. U septembru sam učestvovala na Kongresu BID-ova u Nemačkoj, i predstavila projekat kao zaista originalnu ideju, koja je potekla iz našeg grada na Begeju. Svi su me sa oduševljenjem saslušali i bili su prijatno iznenađeni, a neki od učesnika Kongresa su čak rekli da će se zalagati da započnu realizaciju jednog takvog projekta i u svojim gradovima“, dodala je Piščevićka.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh