I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Zrenjanin i Banat opremljeniji za reagovanje u vanrednim situacijama

U Zrenjaninu su danas predstavljeni rezultati projekta „Zajedničko upravljanje rizicima od poplava“, koji su realizovali Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj Banat i Međuopštinska razvojna asocijacija za upravljanje vanrednim situacijama ADIVEST iz Temišvara, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Republika Srbija.

Javnim prezentovanjem ujedno je i završen projekat koji je Zrenjanin svrstao u najbolje opremljen grad u regionu za reagovanje u vanrednim situacijama. Događaju je, pored direktorke Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj Banat Irene Živković i gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, prisustvovala i delegacija iz Rumunije predvođena Serđom Balasom, predsednikom ADIVESTa.

Podsećamo, Zrenjanin je zahvaljujući ovom projektu obezbedio najmoderniju opremu za reagovanje u situacijama, u prvom redu u slučaju poplava. Tako naš grad danas poseduje četiri terenska vozila 4×4, dva multifunkcionalna vozila za regaovanje u vanrednim siutacijama, 3 kombinovana rovokopača-utovarivača, 6 spasilačkih čamaca sa motorima, 10 muljno-otpadnih pumpi, 4 mobilna agregata, 6 mobilnih pumpi, 1.400 metara samousisnih creva, 50 šatora, i 80 kompleta individualne opreme za lica angažovana na zaštiti i spasavanju.

Fordomanija

– Ovaj projekat je nastao kao odgovor na potrebu i činjenicu da su naš region u prethodnom periodu zadesile velike poplave. Ukupna vrednost projekta je 828.000 evra, realizacija je započeta u aprilu i ovih dana se privodi kraju. Postavljene su zajedničke upravljačke strukture za teritoriju srpskog Banata i teritorije Timiša, poboljšan je nivo i kvalitet znanja svih učesnika u reagovanju u vanrednim situacijama, za srpski deo je pribavljena oprema u vrednosti od 434.000 evra i urađen je zajednički plan o rizicima od poplava za našu teritoriju, istakla je Irena Živković.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Podršku za uspešnu realizaciju dali su Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije i Grad Zrenjanin koji je finansirao jedan deo projekta.

– Benefiti su već vidljivi kroz nabavljenu opremu, a očekuje se i povraćaj materijalnih sredstava od finansijera iz Evrope. Mislim da ne treba posebno da naglašavam od kolikog je značaja ta oprema, a pored toga mi smo formirali poseban Sektor za vanredne situacije unutar Gradske uprave, što nas izdvaja među lokalnim samoupravama, rekao je novinarima gradonačelnik Janjić.

On je dodao da je namera grada da u narednom periodu formira jedinicu za civilnu zaštitu opšte namene koja će moći da koristi nabavljenu opremu i da, u slučaju incidenata i vanrednih situacija, prva reaguje sa profesionalcima iz Sektora za vanredne situacije.

Deo nabavljene opreme

– Imali smo skraćeno vreme za realizaciju i umanjenje budžeta, ali smo udruženim snagama stigli do kraja. Rumunska strana je iskoristila svoja sredstva da obezbedi brane u dužini od 500 metara koje se naduvavaju. Reč je o modernim sistemima koji se koriste tamo gde je očigledno da brana može da popusti. Veoma smo zadovoljni opremom koju smo kupili, istakao je predsednik asocijacije ADIVEST Serđo Balasa.

Ovo je drugi projekat na kom su ADIVEST i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj Banata realizovali zajedničkim snagama. Pre dve godine radili su na projektu usmerenom na oživljavanje turističkih potencijala srpskog i rumunskog dela reke Begej.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh