I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Zrenjanin dobio najmoderniju opremu za reagovanje u vanrednim situacijama

Direktorka Regionalnog centra za razvoj Banata Irena Živković uručila je danas gradonačelniku Čedomiru Janjiću ključeve od vozila i opremen za reagovanje u vanrednim situacijama.

Oprema je nabavljena kroz projekat „Zajedničko upravljanje rizicima od poplava“ koji je odobren u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.

oprema-za-vanredne-situacije

– U prvoj fazi smo pribavili četiri terenska vozila 4×4, a danas smo gradonačelniku predali dva multifunkcionalna vozila za regaovanje u vanrednim siutacijama, 3 kombinovana rovokopača-utovarivača, 6 spasilačkih čamaca sa motorima, 10 muljno-otpadnih pumpi, 4 mobilna agregata, 6 mobilnih pumpi, 1.400 metara samousisnih creva, 50 šatora, i 80 kompleta individualne opreme za lica angažovana na zaštiti i spasavanju. Reč je o najsavremenijoj opremi koja Zrenjanin i čitav Banat stavlja u red najbolje opremljenih regiona u Srbiji za reagovanje u vanrednim situacijama. Ukupna vrednost projekta je 828.000 hiljada evra, a vrednost same opreme preko pola miliona evra, naglasila je Živković.

PerSu marketi

oprema-za-vanredne-situacije2

oprema-za-vanredne-situacije1

Realizacija projekta počela je u aprilu, a biće završena do kraja godine. Pored unapređenja tehničkih kapaciteta, projekat se bavi i edukacijom lica angažovanih u vanrednim situacijama, pa je tako već danas u Zrenjaninu održana obuka za lica iz našeg grada ali i lokalnih samouprava i institucija sa teritorije Banata.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Živković je dodala da je i ovaj projekat potvrda činjenice da su evropski fondovi velika prilika za Srbiju i da će Regionalni centrar za razvoj Banata i u narednom periodu raditi projekte koji će doprineti društveno-ekonomskom razvoju Banata i Srbije uopšte.

Projekat je pomogla i lokalna samouprava koja je obezbedila deo neophodnih sredstava. Gradonačelnik Zrenjanina je ovom prilikom najavio da će pored postojećeg Odeljenja za vanredne situacije, vrlo brzo biti formirana i jedinica civilne zaštite.

– Nije ova oprema predviđena da se koristi samo onda kada se nešto desi, mi ćemo je koristiti i preventivno. Pre svega, bagere ćemo staviti u funkciju javnih preduzeća, a specijalizovana vozila u funkciju naših profesionalnih jedinica jer one nemaju ovakva vozila, i nije relano da ih nabave. Reč je o brojnoj i gabaritnoj opremi o kojoj će se starati celo jedno odeljenje u Gradskoj upravi, istakao je Janjić.

oprema-za-vanredne-situacije3

Nakon nabavke opreme, do isteka projekta preostalo je pisanje planova za zajedničko upravljanje rizicima poplava na teritoriji rumunskog i srpskog dela Banata.

Nosilac projekta je Regionalni centar za razvoj Banata, a partner Međuopštinska organizacija razvojna asocijacija za upravljanje vanrednim situacijama.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh