I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Zrenjanin dobio hidraulični sto za žene sa invaliditetom

Puštanjem u rad pristupačne rampe i kupovinom hidrauličnog ginekološkog stola, žene sa invaliditetom od danas imaju mogućnost da nesmetano koriste usluge Savetovališta za žene i redovno obavljaju ginekološke preglede.

Na ovaj način, ostvarena su njihova zakonom zagarantvovana prava da budu korisnice sistema zdravstvene zaštite, ravnopravno kao i sve ostale žene.

hidraulicni-sto
Za devet meseci prikupljeno je oko 280.000 dinara za kupovinu hidrauličnog ginekološkog stola koji je postavljen u jednu od ordinacija Savetovališta-

– Čestitam ženama sa invaliditetom, posebno članici Snežani Nikolič koja je više od dvadeset godina vezana za invalidska kolica, njena energija i entuzijazam glavni su pokretač ove cele akcije. Te žene do sada nisu imale mogućnost prilaza i adekvatnog pregleda, a danas su njihove želje ostvarene. Postoji jedan film koji se zove „Vidljive“ o kategoriji ovih žena koje su danas i zaista postale vidljive, a mi smo im postali dostupni. Naknadno ćemo organizovati skrininge raka grlića materice i dojki, kao i ultrazvučne preglede ginekoloških organa, na koje trenutno dolaze sve žene sa teritorije Grada Zrenjanina, rekla je medijima načelnica Savetovališta za žene, doktorka Gordana Marković.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Inicijativu za opremanje Savetovališta za žene i pomoć sugrađankama sa invaliditetom pokrenuli su Ženska odbornička grupa, Zrenjaninski edukativni centar i Udruženje paraplegičara Banata.

– Zahvajujući nedelji borbe protiv raka grlića materice kada je Ženska odbornička mrežabila upoznata sa problemom koji je postojao u Savetovalištu za žene, sve odbornice su se na tom sastanku jednoglasno složile da počnemo da prikupljamo sredstva i kupimo hidraulični sto. U početku je bilo teško skupljati sredstva jer odziv nije bio najbolji. Odbornička mreža će i dalje pomogati, a zahvalnost dugujemo odbornicama, odbormicima i donatorima koji su dali sredstva, rekla je Eržebet Popov, koordinator Ženske odborničke mreže.

Pozivu koleginica odazvali su se i odbornici zrenjaninske Skupštine čiji je gest pohvalio zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Saša Santovac.

–  Odbornici Skupštine grada Zrenjanina su se na poziv Ženske odborničke grupe odazvali i ovu priliku koristim da im se zahvalim što seu se odazvali pozivu i učestvovali u kupovini ovog uređaja. Nadam se da će bitri još pojedinaca koji žele i mogu da pomognu jer samo tako možemo da stvorimo uređenije društvo i bolji Zrenjanin, rekao je Santovac.

rampa
Radoslava Aralica, koordinatorka Zrenjaninskog edukativnog centra kaže da je ovo bio veliki projekat, ali da je zahvaljujući volji jednog broja ljudi, vrlo brzo i realizovan.

– U januaru, kada smo otvorili priču o ovom problemu, ova zgrada nije imala ni rampu ni hidraulični ginekološki sto. Drago nam je da smo u našoj sredini pronašli najpre žene, a zatim i muškarce koji su pokazali spremnost za rešavanje ovog problema. Konačno, žene sa invaliditetom mogu samostalno da dođu u ambulantu i ostvare svoje pravo na redovan ginekološki pregled koji ima je zakonom zagarantovan, rekla je Aralica.

Pored rampe i hidrauličnog stola, Dom zdravlja je uložio sredstva da osveži izgled čekaonice, ambulante i nabavi neophodne dijagnostičke aparate.

– Samo pre devet meseci krenuli smo u projekat poboljšanja uslova u Savetovalištu za žene. Decenijama unazad ovde ništa nije ulagano, a danas smo ovde da otvorimo rampu za žene sa invaliditetom, stigao je hidraulični ginekološki sto, uređen je unutrašnji prostor Savetovališta, čekaonica je renovirana, presvučene su stolice i ginekološki stolovi, kupljen je CTG aparat, sonda za ultrazvučni aparat, novi računari, klima uređaji i mnogo toga je urađeno od početka godine. Najveći deo sredstava je izdvojila lokalna samouprava a i donatorima koji su pomogli, rekao je direktor Doma zdravlja, Miodrag Subić.

– Kao pokrajinski poslanik i lekar mogu da kažem da zdravstveni sistem dugo vremena nije Dom zdravlja prepoznavao i adekvatno tretirao. Čuli smo od načelnice da ima puno organizacionih i tehničkih problema, i mislim da upravo tu ima puno prostora da se rad ove službe popravi i organizaciono i tehnički. Dom zdravlja pripada Gradu, a znamo da su lokalne jedinice siromašne i da ne mogu puno da urade na održavanju objekata i funkcionisanju. Zato mislim da je pomoć pokrajine i republike apsolutno neophodna i trudiću se da u narednom periodu taj nedostatak otklonimo, kaže pokrajinski poslanik Predrag Matejin.

Najviše razloga za radost imale su članice Udruženja paraplegičara Banata koje najbolje znaju kako su ranije ostvarivale pravo na ginekološki pregled.

– Nema puno reči koje bih mogla da kažem, osim velike zahvalnosti u svoje i ime svih žena sa invaliditetom svima koji su pomogli da Dispanzer za žene za samo devet meseci postane potpuno pristupačan, da ovaj objekat dobije pristupačnu rampu, hidraulični ginekološki sto, prenosivi ultrazvuk, da se obezbedi pristupa ambulanti i toaletu. Sada sve žene sa invaliditetom mogu da dođu i obave sve ginekološke i ultrazvučne preglede, rekla je članica upravnog odbora Udruženja paraplegičara Banata, Snežana Nikolič.

snezana
Ona je pozvala sve žene sa teškoćama u kretanju da pozovu broj 023/581-350 jer je u toku izrada baze podataka na osnovu koje će one biti pozivane na preglede. Pregledi za žene sa invaliditetom biće organizovani jednom mesečno, subotom.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, osobe sa invaliditetom čine oko 9% populacije. Od ukupnog broja stanovnika u Zrenjaninu ima 63.506 žena, a 6360 žena (oko 10%) su osobe sa različitim oblicima invaliditeta. 4023 žene imaju motorni invaliditet, odnosno problem sa hodom i penjanjem uz stepenice. U Srednjobanatskom okrugu 17.473 žena ima ovaj problem.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh