I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Zrenjanin će obeležiti desetogodišnjicu od ubistva Zorana Đinđića

Desetogodišnjica od ubistva prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića biće obeležena u zrenjaninskom pozorišnom klubu “Zeleno zvono” 26. februara tribinom “Đinđić kao mitski heroj”, a zatim i nesvakidašnjom predstavom “Ubiti Zorana Đinđića”.

 Tribina 1

Na tribini za koju već sada vlada veliko interesovanje svoja viđenja o tragičnom događaju i deceniji koja je usledila izneće eminentni govornici  – Latinka Perović, Mikloš Biro, Zlatko Paković, Jovan Gvero i Željko Bodrožić. Nakon tribine koja će otpočeti u 20 časova, u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” tačno u 22 časa, biće izvedena predstava “Ubiti Zorana Đinđića” po tekstu Rajka Đurića i Zlatka Pakovića koji se ujedno potpisuje i kao režiser. Paković i nekoliko učesnika  tribine i predstave obratili su se zrenjaninskim medijima kako bi javnost uputili na motive za obeležavanje desetogodišnjice od Đinđićevog ubistva, teške okolnosti u kojima su stvarali predstavu i sve ono što se dešavalo “iza kulisa”. On je pohvalio Studentski kulturni centar u Novom sadu koje je jedino imalo volju i hrabrost da prihvati produkcijsku ulogu u celom poduhvatu.

Reditelj“Ova predstava ne bi mogla da nastane ni u jednom institucionalnom pozorištu, jer pozorišta nisu zainteresovana za takve teme. Dakle, ne postoje mogućnosti, ne postoje resursi za nastanak jedne predstave koja će lučiti tu “đinđićevsku” energiju oporavka zato što je ona u direktnoj suprotnosti sa onom energijom na kojoj danas žive i parazitiraju  današnje institucije”, rekao je Paković. “Možda je ovo jedina ekipa koja je imala volju i sposobnost da izrodi nešto drugačije. Srećna je okolnost da sam sreo ekipu i dobar  tim u Studentskom kulturnom centru koji je predstavu doživeo kao sopstveni kreativni čin“.

PerSu marketi

On je podsetio da je deset godina “ogromno vreme u životu svakog čoveka”.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

“Ako je deset godina nekakav jubilej onda je to jedan tužan i krvavi jubilej. Jubilej od onog trenutka kada je zemlja počela da se kreće unazad”, kaže režiser.

Branislav Guta Grubački, čiji su Pozorišni klub „Zeleno zvono“ i Pokret „Novi optimizam“ domaćini ovog velikog i značajnog događaja, kaže da je ovo možda poslednji veliki projekat koji će raditi na takav način.

“ Desetogodišnjica od ubistva i streljanja prvog srpskog premijera  biće najprimerenije zabeležena. Prisustvovaće značajni ljudi iz Beograda, Novog sada, Zrenajnina, učestvovaće eminentni govornici. Ovo je zaista jedan kompleksan poduhvat koji će rezultirati nečim nesvakidašnjim što Zrenjanin  do sada nije video. Mislim da je ovo možda centralni trenutak mog dvadesetdvogodišnjeg delovanja i verovatno prva i poslednja prilika da smo inicijatori izvođenja jedne predstave, a možda i poslednji veliki događaj koji će “Zeleno zvono”  i “Novi optimizam” uraditi u Zrenjaninu, makar na ovaj način”, rekao je Grubački.

Tribina

Predstava je vrlo teška i zahteva brojne scenske sposobnosti, od pevanja, dramatizacije, koreografije,  a kako kaže jedan od glavnih glumaca, Igor Filipović, osnovno osećanje koje dominira jeste “izlaženje pred publiku bez kontrole, i sa puno hrabrosti”. Pored Filipovića, u predstavi „Ubiti Zorana Đinđića“ igraju i Emina Elor, Jovana Stipić, Milijana Makević, Bojan Dimitrijević i Nikola Đuričko.

Na konferenciji su govorili i Jovan Gvero, jedan od učesnika najavljene tribine, i Zdravko Vulin direktor Studentskog kulturnog centra Novi Sad.

Predstava je do sada izvedena u Novom Sadu, Beogradu, Subotici i Novom Pazaru. Cena ulaznice iznosi 700,00 dinara, a kako kažu organizatori – vlada veliko interesovanje i vrlo je moguće da zbog toga zrenjaninsko pozorište neće imati mesta da primi sve gledaoce.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh