I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Zgrada siromašnih školskih sestara „De Notre Dame“

Spomenik kulture

Ulica Nаrоdnоg frоntа 3

Investitor: Rimokatolička crkva
Vreme gradnje: 1880. godine, dogradnje završene do 1909. godine
Projektant: arhitekta Eduard Rajter
Stil: akademizam (neorenesansa)
Restauratorski radovi: deo radova završen 2012. godine
Stanje: dobro
Vlasništvo: mešovito (u procesu vraćanja imovine rimokatoličkoj crkvi)

Rimokatolički zavod za vaspitanje devojaka „Kloster“ osnovao je red školskih sestara „De Notre Dame“ 1880., iz zaostavštine Karoline Satmari, rođene Mihanović. Za njegov smeštaj i rad, izgrađena je nova monumentalna jednospratna građevina sa kapelom, u najužem starom jezgru grada  i u neposrednoj blizini zgrade Torontalske županije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

O podizanju Devojačkog vaspitnog zavoda prvo nas obaveštava list „Vohenblat“ od 27.aprila 1878., u kom se navodi da su Temišvarske novine iz pouzdanih izvora saznale da je zidanje povereno renomiranom arhitekti iz Temišvara, Eduardu Rajteru. Građenje je odobrio čanadski biskup Bonac.

Izgled fasade pre dogradnje krilaIzgled fasade pre dogradnje krila

Dvadesetak godina nakon njegove izgradnje, početkom XX veka, dozidana su dva nova krila, jer se pokazalo da je prostor u zgradi „Klostera“ postao suviše tesan za boravište i vaspitni rad sestara u školi. Godine 1909.,u produžetku krila sa desne strane kapele, koje je sagrađeno do 1907., dozidano je novo, na mestu starog magacina. U novom prostoru trebalo je da se nalazi internat za boravak i učenje vaspitanica. Danas je tu smeštena Srednja poljoprivredna škola.

Konvikt nekad

Konvikt nekad

Konvikt 1913 god

Konvikt 1913.godine

Prvobitna zgrada Zavoda siromašnih školskih sestara „De Notre Dame“ u kojoj se danas nalazi O.Š. «Vuk Karadžić», je monumentalna jednospratna građevina, sa osnovom u obliku slova „P“. Sagrađena je 1880. u stilu akademizma sa elementima neorenesanse i neobaroka. Sastoji se iz suterena, prizemlja i jednog sprata. Postavljena je na nagnutom terenu koji zauzima prostor između Ulice narodnog fronta i obale Begeja. U sklopu glavne ulične fasade smeštena je jednobrodna kapela, orjentisana u pravcu sever-jug, sa petostranom apsidom, posvećena sv. Karlu Boromejskom.

Posmatrano u celini, obrada svih fasada zgrade škole, deluje skladno i hamonično, bez suvišnih detalja i ukrasa. U apsidi centralno mesto zauzima ikona Srce isusovo.

Horizontalna podela naglašena je sokolom kordovskim i potkrovnim vencem, dok je vertikalna naznačena rizalitima od kojih se bočni završavaju atikom sa balustrima, iznad potkrovnog venca. Centralni rizalit, kojeg čini pročelje kapele završava se timpanonom i otvorenim tornjem sa zvonikom, iza timpanona.

U prizemlju su otvori polukružno završeni dok su na spratu ravni i nadvišenim ravnim arhitravnim gredama na delovima fasade izvan rizalita i trouglastim timpanonima na bočnim rizalitima.

Pročelje kapele, kao centralni rizalit je najistaknutije. Sam ulaz u kapelu je flankiran sa po dva para pilastara  u parteru.Udvojeni pilastari nose široku arhitravnu gredu i prelomljeni trougaoni fronton, u čijem je timpanu postament edikule koja zauzima celu visinu sprata.U njoj je smeštena niša, ukrašena kao i ulaz, sa skulpturom Bogorodice. Rizalit je završen timpanonom, ukrašen konzoloma po svim obodima. Na zabatnom polju je medaljon vegetabilnog ukrasa. Zvonik je četvorostran i otvoren, izgrađen od drveta, sa piramidalnim krovom. Između stubova je ograda od kovanog gvožđa.

Kip Bogorodice u nisi iznad ulaza

Kip Bogorodice u niši iznad ulaza

Bočna i dvorišna fasada su mirne, sa ritmički prosečenim otvorima u suterenu, prizemlju i na spratu.

Fasada s Begeja

Fasada, pogled s Begeja

U suterenu su prozori veliki, pravougaoni, u parteru lučni, a na spratu ponovo pravougaoni. Rustika koje je najizraženija u prizemlju, arhitravi i izdignuta parapetna polja, jedini su ukrasi.

Enterijer zgrade siromašnih školskih sestara, u skladu sa svojom namenom i funkcijom, jednostavno je obrađen. Nizovi pravougaonih prostorija nadovezuju se jedna na drugu. Ispred teku dugači komunikacioni hodnici duž dvorišne fasade, odnosno ulične, u dograđenom delu. Nekoliko stepeništa, kamenog gazišta sa gvozdenim ogradama i sopstevnim stepenišnim prostorom, povezuje spratove. Zidana dekoracija je oskudna, i svodi se na sporadične pilastre jednostavnih kapitela.

Osnovna skola Vuk Karadžic danas

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ danas

Tekst preuzet sa web stranice Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin www.zrenjaninheritage.rs. Autor : Vesna Karavida

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh