I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Zgrada trgovca Samuela Frajnda

Ulica kralja Aleksandra I Karađorđevića 29

Investitor: Samuel Šamu Frajnd, trgovac
Vreme gradnje: tridesete godine 19. veka (pretpostavka)
Projektant: nepoznat
Stil: klasicizam
Stanje: loše
Vlasništvo: u procesu restitucije

Ulična fasada

Od izgradnje do nacionalizacije, zgrada je bila u vlasništvu jevrejske porodice Frajnd. Samuel i sinovi bili su trgovci manufakturnom robom, a radnju je osnovao Markuš Frajnd 1821. godine na ovom mestu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Porodica Frajnd je bila jedna od prvih jevrejskih porodica koja se doselila u Veliki Bečkerek još u drugoj polovini 18. veka.

Interesantno je napomenuti da su trgovinske radnje u glavnoj ulici, takozvanoj čaršiji, početkom 19. veka bile gotovo sve u rukama trgovaca Srba. Međutim, kako je vreme prolazilo, bilo je sve više slučajeva da su, ne samo trgovačke radnje nego i same zgrade, prelazile u vlasništvo Jevreja! Na prelazu iz 19. u 20. vek, u glavnoj ulici su svoje zgrade posedovale sledeće jevrejske porodice: Mencer, Goldšmit, Frajnd, Ekštajn, Hercfeld, Vajs, Ajzenšteter, Grinbaum, Helmbold i Levi.

zgrada-br-29

Karakterističan element na fasadi predstavljaju polukružne profilisane lunete iznad prozora na spratu. Ovaj dekorativni element pojavljuje se u gradskoj arhitekturi u Vojvodini u trećoj deceniji 19. veka i većina istoričara arhitekture ga označava kao pozni klasicizam, odnosno bidermajer.

Zgrada je očuvana u originalnom izgledu. Prizеmlје је оbnоvlјеnо prеmа uslоvimа Pоkrајinskоg zаvоdа zа zаštitu spоmеnikа kulturе srеdinоm оsаmdеsеtih gоdinа 20. veka, tе nеmа pоsеbnih uslоvа zа budućе rаdоvе. Čuvaće se u sadašnjem izgledu. Međutim, krov se nalazi u lošem stanju i neophodno ga je obnoviti prema Uslovima i Merama tehničke zaštite Zavoda!

Bojan Kojičić, istoričar umetnosti

Izvor: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

  • Divider

  • Divider
Na vrh