I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Zgrada trgovca Samuela Frajnda

Ulica kralja Aleksandra I Karađorđevića 29

Investitor: Samuel Šamu Frajnd, trgovac
Vreme gradnje: tridesete godine 19. veka (pretpostavka)
Projektant: nepoznat
Stil: klasicizam
Stanje: loše
Vlasništvo: u procesu restitucije

Ulična fasada

Od izgradnje do nacionalizacije, zgrada je bila u vlasništvu jevrejske porodice Frajnd. Samuel i sinovi bili su trgovci manufakturnom robom, a radnju je osnovao Markuš Frajnd 1821. godine na ovom mestu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Porodica Frajnd je bila jedna od prvih jevrejskih porodica koja se doselila u Veliki Bečkerek još u drugoj polovini 18. veka.

Interesantno je napomenuti da su trgovinske radnje u glavnoj ulici, takozvanoj čaršiji, početkom 19. veka bile gotovo sve u rukama trgovaca Srba. Međutim, kako je vreme prolazilo, bilo je sve više slučajeva da su, ne samo trgovačke radnje nego i same zgrade, prelazile u vlasništvo Jevreja! Na prelazu iz 19. u 20. vek, u glavnoj ulici su svoje zgrade posedovale sledeće jevrejske porodice: Mencer, Goldšmit, Frajnd, Ekštajn, Hercfeld, Vajs, Ajzenšteter, Grinbaum, Helmbold i Levi.

zgrada-br-29

Karakterističan element na fasadi predstavljaju polukružne profilisane lunete iznad prozora na spratu. Ovaj dekorativni element pojavljuje se u gradskoj arhitekturi u Vojvodini u trećoj deceniji 19. veka i većina istoričara arhitekture ga označava kao pozni klasicizam, odnosno bidermajer.

Zgrada je očuvana u originalnom izgledu. Prizеmlје је оbnоvlјеnо prеmа uslоvimа Pоkrајinskоg zаvоdа zа zаštitu spоmеnikа kulturе srеdinоm оsаmdеsеtih gоdinа 20. veka, tе nеmа pоsеbnih uslоvа zа budućе rаdоvе. Čuvaće se u sadašnjem izgledu. Međutim, krov se nalazi u lošem stanju i neophodno ga je obnoviti prema Uslovima i Merama tehničke zaštite Zavoda!

Bojan Kojičić, istoričar umetnosti

Izvor: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh