I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Žensko preduzetništvo – nedovoljno iskorišćen resurs privrede Srbije

Udruženje poslovnih žena Srbije i Udruženje poslovnih žena „Sofia“ iz Zrenjanina organizovali su radionicu za žene preduzetnice sa temom „Slobodan pristup tržištu“.

Jedan od ciljeva bio je da se pruže adekvatne informacije u vezi sa mogućnostima internacionalizacije poslovanja.

Bila je ovo prilika da se na jednom mestu čuju različita iskustva kako  žena preduzetnica  koje su već uspešne u svom poslu tako i onih koji takvu inicijativu tek pokreću.

 

I Taxi Zrenjanin

Ekonomista Biljana Trifunović govorila je na ovom skupu o temi izvoza 

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ova radionica  imala je za cilj da preduzetnicama pruži znanja i informacije  u vezi sa njihovom internacionalizacijom poslovanja.  – Da bi se iskoristile mogućnosti povlaštenog izvoza, jer Srbija je potpisnica velikog broja međunarodnih sporazuma, potrebno je ozbiljno pripremiti i odgovarajuću dokumentaciju. Na taj način roba iz Srbije je konkurentnija jer  za neke proizvode carina u zemljama EU iznosi i do 40 odsto. Problemi na ovu temu najčešće nastaju iz neznanja kada se npr. neka roba kojoj poreklo nije iz Srbije deklariše kao roba iz Srbije i firma dospeva na „crnu listu“. Problem je tim veći jer onda i sama država snosi posledice. Upravo prevazilaženju problema ove vrste namenjena je današnja radionica – rekla je Biljana Trifunović obraćajući se učesnicama skupa.

Nadam se će ova radionica uticati i na poboljšanje poslovanja našeg regiona. Smatram da imamo i potencijala i mogućnosti kao i veoma sposobne žene kako preduzetnice tako i one koje rade u kompanijama i one koje žele da pokrenu sopstveni biznis – kaže Marijana Kerleta predsednica udruženja „Sofia“.

Osnovni cilj projekta „Slobodan pristup tržištu za sve – kroz unapređenje integrisanog ženskog preduzetništva u tržišnu ekonomiju Srbije“ je razvoj tržišne ekonomije kroz uključivanje skoro neiskorišćenih ekonomskih resursa privrede Srbije od kojih je jedan žensko preduzetništvo.  U sklopu ovih radionica organizovani su i B2B sastanci namenjeni upoznavanju i bržoj razmeni informacija kao i uspostavljanju boljih veza privrednih subjekata.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh