I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Žene sa invaliditetom demonstrirale (ne)pristupačnost objektima

Zrenjaninski edukativni centar – ZEC organizovao je akciju „Šetnja kroz moj otvoreni i pristupačni grad“ u okviru kampanje „Dostupnost zdravstvene zaštite za žene sa invaliditetom u Zrenjaninu“.

Na ovoj uličnoj akciji, pored organizatorki, učestvovale su i žene sa invaliditetom, i građani koji su došli da podrže ciljeve šetnje.

setnja-zene-sa-invaliditetom
Kolona je u 18 časova krenula od Gradske kuće ka Dispanzeru za žene, a tokom šetnje ukazivalo se na nepristupačnost objekata u samom centru grada, ali i institucija koje nisu dostupne osobama sa invaliditetom.

Snežana Nikolič, članica Udruženja paraplegičara Banat, ukazala je na problem nepostojanja niskopodnog autobusa.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

– Mi jesmo krenule šetnju iz centra, ali smo nekako morale stići do njega. Nismo sve u mogućnosti da platimo taksi, a još manje da imamo svoj auto, rekla je Nikoličeva.

setnja-zene-sa-invaliditetom2
Na ovoj ruti, osim hotela „Vojvodina“, ni jedna institucija, banka, kafić ni radnja, nisu bile pristupačni. Žene, korisnice kolica, demonstrirale su nefunkcionalnost izgrađenih rampi.

– Na ovim rampama osoba koja koristi kolica ne može sama da se popne, a kamoli da se spusti niz tu nizbrdicu. Ispale bismo iz kolica, objašnjavale su žene pokušavajući da se popnu uz nju.

Radovi na rampi u Dispanzeru za žene privedeni su kraju i pre puštanja u funkciju čeka se postavka gumene neklizeće podloge.

Šetnja se zvaršila u bašti lokala „N&N“ gde je bila održana izložba fotografija koje su pratile rad projekta i prikazan je film „Vidljive“ koji je namenski rađen za ovu kampanju.

setnja-zene-sa-invaliditetom1

Uz kafu, razgovaralo se o uspehu završenog projekta javnog zagovaranja koji je ZEC sa ženama sa inavliditetom sprovodio od početka ove godine.

– Naš cilj je bio da se Dispanzer za žene učini dostupnim i da se u budžetu Doma zdravlja za 2015. godinu izdvoje sredstva za nabavku hidrauličnog ginekološkog stola, koji bi omogućio lakši pregled žena sa invaliditetom. Taj sto se koristi i za pregled trudnica i starijih žena. Drago nam je da smo naišle na razumevanje i podršku lokalne zajednice i da je na kraju ovog projekata napravljena rampa. Toalet i ambulanta su u fazi adaptacije, a ginekološki hidraulični sto je poručen ovog meseca, sa ponosom ističu iz ZEC-a.

Kako portal I love Zrenjanin saznaje, u Dispanzeru za žene jedna subota u mesecu biće rezervisana za pregled žena sa invaliditetom i ti termini će biti produženi, a ujedno će biti obavljeni i svi potrebni godišnji preventivni pregledi. Trenutno se razmišlja o opcijama prevoza tih žena i personalne asistencije tokom ovih pregleda.

Deo kampanje – film VIDLJIVE

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh