I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Zaživeli ginekološki pregledi sugrađanki sa invaliditetom

Ginekološki pregledi sugrađanki sa invaliditetom zaživeli su nakon što je Savetovalište za žene u septembru opremljeno savremenim električnim stolom.

Od izuzetne pomoći je i rampa kojom je omogućeno da se žene invalidskim kolicima popnu do samog ulaza u objekat.

rampa

Načelnica Savetovališta za žene, doktorka Gordana Marković kaže da je jedna velika inicijativa sprovedena u delo i da su zahvaljujući tome sugrađanke sa invaliditetom postale ravnopravne.

PerSu marketi

– Žene sa invaliditetom dolaze redovno i to one subote u mesecu kada ja dežuram, s obzirom da za sada jedina radim ultrazvuk dojki. U toku jedne subote pregledaju se po četiri žene i koliko god to zvučalo malo – zapravo nije, jer pregled jedne žene obuhvata ultrazvuk reproduktivnih organa, ultrazvuk dojki, kolposkopiju, uzimanje PAP testa, kaže dr Marković.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Nabavka električnog stola i vraćanje mobilnog ultrazvuka koji je poslednjih nekoliko godina bio u odeljenju Sportske medicine, danas su od velike pomoći.

Trenutno postoji spisak od 30 sugrađanki sa invaliditetom, a iz ove ustanove apeluju da se žene odazovu i same prijave za pregled.

Od 63.506 žena na teritoriji Grada Zrenjanina, njih 6360 živi sa različitim oblicima invaliditeta. Motorni invaliditet, odnosno problem sa hodom i penjanjem uz stepenice ima 4023 žena. U Srednjobanatskom okrugu ovaj problem ima 17.473 žena.

Jedna od mogućnosti prijave za pregled jeste pozivanje broja telefona 023/581-350 Zrenjaninskog edukativnog centra (ZEC) čije su aktivistkinje i pokrenule ideju o nabavci električnog ginekološkog stola.

ginekoloski-sto

Nakon niza tribina i okruglih stolova na temu diskriminacije žena sa invaliditetom nastale zbog nedostatka uslova, opreme i aparata za pregled, pojedinačni donatori, građani, preduzetnici, odbornici i odbornice Skupštine grada prikupili su novac za kupovinu prvog električnog ginekološkog stola u Zrenjaninu.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh