I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Tužna vest : Evo zašto prestaje sa radom bioskop Cinema

Do nedavno jedini bioskop u Zrenjaninu – “Cinema” prestao je da radi. Za 12 godina postojanja u ovom bioskopu je bilo više od 400 hiljada gledalaca na više od 500 projekcija.

O razlozima za prestanak rada, planovima za budućnost i tome gde će biti prikazani filmovi koji su bili planirani u ovom bioskopu, razgovarali smo sa Draganom Vidakovićem, vlasnikom bioskopa “Cinema”.

KONKURENCIJA OTEŽALA OTEŽANO POSLOVANJE

Dragan-Vidakovic

Dragan Vidaković, vlasnik Cinema bioskopa

 

I Taxi Zrenjanin

I love Zrenjanin: Zbog čega je prestao da radi bioskop “Cinema”?

Dragan Vidaković: Postoji više razloga zbog kojih je prestao sa radom bioskop “Cinema”, ali je ključno to da se sa pojavom konkurencije naše postojanje i poslovanje praktično obesmislilo, jer ono nije bilo profitabilno ni pre dolaska konkurencije, a pojavom konkurencije je postalo neodrživo.

Ovakav epilog se mogao i očekivati, jer zbog dugogodišnjeg nerešenog našeg statusa u zgradi bivšeg “Komiteta” nismo bili u mogućnosti da blagovremenim sopstvenim ulaganjima i uz podršku Filmskog centra Srbije, evropskog “Euroimage” i drugih institucija kulture koje su bile spremne da nas podrže, obezbedimo kvalitet kojim bi “Cinema” mogla da parira moćnom lancu bioskopa, kao što je “Cinestar”.

ZRENJANICI SE IZJASNILI

Otvaranjem “Cinestara” u “AVIV”-u posećenost našeg bioskopa se smanjila za 65% i time su se Zrenjaninci na neraspisanim “izborima” izjasnili da im “Cinema” nije ni potrebna. Iako smo za “Cinemu” vezani brojnim lepim uspomenama u više od 500 projekcija i sa više od 400 hiljada gledalaca za ovih 12 godina postojanja, iskreno nam je drago da je Zrenjanin dobio savremeni i izuzetno kvalitetni multiplex bioskop koji nam omgućava da pratimo najnovija filmska ostvarenja na način dostojan čoveka savremenog doba i koji predstavlja privilegiju stanovnika najrazvijenijih delova ovog sveta.

Bioskop Cinema ZrenjaninBioskop Cinema Zrenjanin

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

I love Zrenjanin: Šta prestnak rada “Cineme” znači za građane u ovom regionu?

Dragan Vidaković: U ovom trenutku to znači da će naši sugrađani imati smanjenu mogućnost izbora za jedan bioskop, ali na svu sreću to nije jedini bioskop u gradu tako da neće biti uskraćeni za mogućnost da u svom gradu pogledaju film koji su namerili.

Projekcije filmova najavljenih u “Cinemi” biće u Kulturnom centru

I love Zrenjanin: Gde će sada biti projekcije filmova koje su bile planirane u bioskopu “Cinema”?

Dragan Vidaković: Naš višegodišnji partner u ovom poslu, firma “Art Vista” iz Beograda u čijem sastavu rade “Roda cineplex” iz Beograda i novosadska “Arena” i preko kojeg smo obezbeđivali projekcije najnovijih filmskih ostvarenja u “Cinemi”, u dogovoru sa nama, napravio je kontakt sa Kulturnim centrom Zrenjanin, tako da očekujemo da će nastaviti sa projekcijama u velikoj sali KC-a. Cene bi trebalo da budu identične cenama koje su bile u “Cinemi”, što će svakako biti od značaja našim sugrađanima koji nisu u mogućnosti da izdvoje više novca za ovaj vid zabave.

bioskop-cinama-ulaz-iskosa

Prostor i bioskopska oprema na raspolaganju gradu Zrenjaninu

bioskop-cinema-mala-sala-custom

I love Zrenjanin: Da li će bioskop nastaviti da radi na istom mestu i kada?

Dragan Vidaković: Nakon prekida rada bioskopa, naša je obaveza da oslobodimo prostor od lica i stvari i vratimo ga pod ingerencije grada, što smo već i učinili.

Ono što je bitno reći, odlučili smo da svu ugrađenu opremu, uključujući i bioskopske stolice, kinoprojektore i platna, u punoj funkcionalnosti, ostavimo na raspolaganje gradu bez ikakve naknade. U tom smislu očekujemo da sa gradom potpišemo odgovarajući sporazum koji smo već dostavili gradonačelniku i u vezi kojeg je postignuta načelna saglasnost. Prema tome, postoji i praktična i teoretska mogućnost da se u pomenutom prostoru ponovo pokrene prikazivačka delatnost, ali svakako ne u našoj režiji.

bioskop-cinema-velika_sala3-custom

Rad bioskopa “Cinema” je bio čist poslovni gubitak

I love Zrenjanin: Ulaganja u otvaranje i opremanje bioskopa su bila velika. Čak ste napravili i salu za manje projekcije. Šta ovaj prestanak rada bioskopa znači za Vas, budući da je to bila ozbiljna investicija?

Dragan Vidaković: Tačno je da se dosta novca investiralo u opremanje bioskopa i njegovo održavanje na zavidnom nivou punih 12 godina. Isto tako, tačno je i da se taj novac nije mogao povratiti iz obavljane delatnosti, pa za nas to predstavlja čist poslovni gubitak. Međutim, tačno je i to da smo prilikom privatizovanja “Banat film”-a, a u čijem sastavu je tada radio jedini bioskop u gradu – “Balkan” pihvatili i obavezu da očuvamo ovu delatnost u narednih 5 godina. Dakle, to je bila i naša ugovorna obaveza prema Agenciji za privatizaciju sve do 2010. godine.

Kada nam je ova obaveza istekla, mi smo i pored neprofitabilnog poslovanja nastavili sa očuvanjem prikazivačke delatnosti u Zrenjaninu upravo iz razloga da naš grad i sugrađane ne bismo ostavili bez mogućnosti da gledaju najnovija filmska ostvarenja na velikom platnu.

Ovo smo činili svesni naše društvene odgovornosti i iz ljubavi i poštovanja prema našem gradu i njegovim stanovnicima, ali i iz razloga što nismo želeli da budemo ti koji će “zakatančiti” jedini bioskop u gradu.  

bioskop-cinema-spolja

I love Zrenjanin: Kakvi su Vaši planovi za budućnost, kada je reč o ovoj delatnosti?

Dragan Vidaković: Nemamo nikakve planove u budućnosti za ovu delatnost.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh