I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Zašto je ruska ikona mirotočila u Lazarevu

Selo Lazarevo dospelo je krajem oktobra u žižu javnosti kada je u njemu mirotočila ikona cara Nikolaja Drugog Romanova koju su ruski kozaci pronosili kroz Srbiju u okviru tradicionalnog krsnog hoda.

Ovu i još desetak ikona ruskih svetitelja i Presvete Bogorodice nosilo je oko 30 kozaka.

ikona2

Prolazak krsnog hoda kroz Srbiju odvija se od 2011. godine, a na kraju ovogodišnjeg pohoda kozaci su posetili Manastir Svete Melanije u Zrenjaninu i Lazarevo, selo u kom je poginulo 28 Rusa u osobođenju od nemačkih snaga.

PerSu marketi

Kada su stigli u selo i obišli novu i staru crkvu, ikona cara Nikolaja Drugog Romanova je počela da mirotoči. Po selu se brzo pronela vest kako je ruska ikona „proplakala“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Tako je bilo, primetili smo Sveto miro na ikoni koje je krenulo iz više delova ikone. To nije ništa neobično, često se dešava u srpskoj crkvi, Bog pokazuje da je prisutan. Neke stvari su možda čudne, pa bih podsetio da se voda koja se na svako Bogojavljanje osvešta – nikada ne kvari, a dobro znamo kakva je voda u Vojvodini. Kada na taj dan uzmemo vodu sa česme, čuvamo je i do tri godine bez ikakvih problema, dok u redovnim danima ona može da se čuva par dana i više nije za upotrebu. To je isto jedno od čuda kao i ovo sa ikonom, priča protojerej Ivan Popov.

On kaže da su ljudi u momentru mirotočenja ruske ikone ostali u čudu, prilazili su da je dotaknu, fotografišu. Ipak, taj događaj nije uticao na povećanje broja onih koji dolaze u crkvu.

– Vernici i oni koji redovno idu u manastire i hodočašća dobro znaju za ovakve pojave. Prave se tumačenja zašto je ikona mirotočila baš u Lazarevu, da li je to neka nesreća ili sreća, ali Bog zna zašto se javio. Ja verujem da je iz istog razloga kao što se javi i na Bogojavljanje, kada nam osveti vodu, kaže protojerej Popov.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh