I love Zrenjanin portal

 • Zr oglasi
 • Univer export
 • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Zašto je joga tako dobra?

Šta je joga?

Reč joga potiče iz Sanskrita i označava jedinstvo tela i duha, individualnog i kolektivnog. Joga, poreklom iz Indije, je disciplina stara nekoliko hiljada godina, a poslednjih godina postaje sve popularnija i u zapadnom svetu. Joga kao sistem prepoznaje multidimenzionalnu prirodu čoveka i njena praksa obuhvata osam aspekata od kojih su vežbe fizičkih položaja tela, vežbe disanja i meditacija danas najzastupljeniji. Tokom godina joga je evoluirala u različite oblike (pravce) čime nam pruža mogućnost da odaberemo onaj koji svakome od nas najviše odgovara. Joga je popularna aktivnost za sportiste, decu i odrasle i može se modifikovati tako da odgovara svim nivoima fizičke spremnosti. Joga nije religija. Joga je vežba uma, tela i duha i ona je sve ono što vi želite da bude. Ona služi vašim potrebama, bilo da je to refleksivna meditacija ili samo dobra vežba.

Dobrobiti joge za fizičko zdravlje

Tokom izvođenja joga vežbi dolazi do statičkih mišićnih kontrakcija koje dovode do jačanja i oblikovanja mišića. Joga poze dovode do jačanja kako gornjeg tako i donjeg dela tela i jačanja abdominalnih mišića koji su značajni za pravo držanje tela. Pored jačanja mišića određene joga poze izdužuju mišiće i povećavaju fleksibilnost. Kada ste jači i fleksibilniji i vaše držanje je bolje što dovodi do manjeg opterećenja kičme i sprečava i ublažava tegobe kao što su bol u leđima, vratu, ramenima i zglobovima. Joga vam, takođe, pomaže da budete svesniji svoga tela, da primetite kada ste se pogrbili i kada su vam mišići pod tenzijom.

Načini na koje joga utiče na fizičko zdravlje su brojni, a neki od njih su:

PerSu marketi
 1. pospešuje fleksibilnost, snagu i mišićni tonus
 2. ublažava bol u zglobovima, leđima, mišićima, artritis i migrene
 3. stabilizuje disanje i povećava kapacitet pluća
 4. poboljšava cirkulaciju što vodi boljoj detoksikaciji
 5. snižava krvni pritisak
 6. reguliše metabolizam i poboljšava varenje
 7. uravnotežava hormonalni sistem

Dobrobiti joge za psihičko zdravlje

Joga je disciplina koja se zasniva na jedinstvu uma, tela i duha. Joga nam pomaže da shvatimo naš unutrašnji svet kroz različite tehnike koje uključuju meditaciju, položaje tela, disanje i koncentraciju. Joga nas podstiče da se opustimo, usporimo disanje i fokusiramo na sadašnjost. Restorativne joga vežbe, vođena relaksacija i meditacija okreću naša čula ka unutra čime pružamo odmor našem nervnom sistemu, što će dovesti do boljeg sna, manje umora i stresa, veće sposobnosti u rešavanju problema i zadržavanja informacija jer ćemo biti manje ometeni svojim mislima koje nekada jednostavno znaju da se vrte iznova i iznova. Moderni psihoterapijski pravci koriste tehnike koje potiču iz joge kao što su tehnike relaksacije i puna svesnost (eng. mindfulness).

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Neki od načina na koje joga utiče na psihičko zdravlje:

 1. poboljšava koncentraciju
 2. umanjuje stres
 3. ublažava depresivno raspoloženje i osećaj anksioznosti (brige, strepnje)
 4. stabilizuje raspoloženje
 5. poboljšava san i ublažava poremećaje spavanja
 6. dobro se osećate povodom sebe i svog tela

Upotreba joge u psihoterapiji

Sve veći broj istraživanja pokazuje značaj joge za mentalno zdravlje. Kao što smo već napomenuli, između ostalog, joga pomaže da se smanji nivo stresa i anksioznosti, pomaže u borbi protiv depresije i insomnije. Iz ovog razloga, sve veći broj psihoterapeuta koristi jogu kao dodatak psihoterapiji.

Joga je alat koji klijenti mogu da koriste i izvan kancelarije terapeuta.

Psiholozi ispituju i upotrebu joge u tretmanu osoba koje su doživele traumatičan događaj. Kada ljudi dožive traumu oni osećaju ne samo emocionalni poremećaj već i da su fizički nestabilni. Tehnike koje su orijentisane na telo kao što je joga, pomažu im da postanu svesniji svog tela, da budu više fokusirani na sadašnjost što će ih osnažiti da se aktiviraju i preuzmu kontrolu.

Ono što je najzastupljenije u terapijskoj praksi jesu vežbe disanja i tehnike relaksacije koje se koriste u tretmanu anksioznih poremećaja i poremećaja spavanja.

Piše dipl. psiholog Sloboda Katanić, REBT psihoterapeut pod supervizijom

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
 • Divider

 • Divider
Na vrh