I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Zamena instalacija u Uspenskom hramu nakon devet decenija

U Hramu Uspenja presvete Bogorodice u Svetosavskoj ulici, prošle sedmice otpočelo je uvođenje nove električne instalacije. Ovo su prvi radovi od 1928. godine kada su električni kablovi postavljeni.

IMG_1892

„Instalacija je u katastrofalnom stanju, kablovi su potpuno dotrajali i sam nas je Bog sačuvao od izbijanja požara“, rekao je za I love Zrenjanin Radivoj Nađalin, protonamesnik Uspenskog hrama, koji je dodao da ima još puno stvari koje bi trebale da se odrade na ovoj velelepnoj građevini, ali da je u današnje vreme jako teško obezbediti sredstva. 

IMG_1896„Prošle godine smo podneli zahtev Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za kompletno renoviranje Uspenskog hrama. Dobili smo sredstva u iznosu od 500.000 dinara – što je uz pojedinačne donacije građana bilo dovoljno da započnemo radove na renoviranju“, dodaje naš sagovornik.

PerSu marketi

On je podsetio da je električna instalacija – zbog opšte bezbednosti bila najurgentniji problem, pa je veći deo sredstava opredeljen za te namene.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Tek kada to završimo, moći ćemo da planiramo i buduće radove na ulepšavanju hrama“, najavljuje Nađalin.

Sveštenstvo hrama ima u planu da pripremi neophodnu papirologiju  kako bi tokom ovog leta, sredstvima prikupljenih kroz donacije, u objektu bilo uvedeno i podno grejanje.

U vreme izvođenja radova crkva neće biti otvorena za vernike, a sva Bogosluženja trenutno se obavljaju u sali Crkvene opštine Zrenjanin.

IMG_1901

Hram Uspenja presvete Bogorodice, „Uspenska“ ili „Varoška crkva“, jedna je od najstarijijih, u celini sačuvanih baroknih građevina u Vojvodini.

IMG_1905Podignuta je 1746. godine u Svetosavskoj ulici i bila je jedina crkva u Temišvarskoj eparhiji koja je pokrivena crepom. Zahvaljujući tome, kao i činjenici da je bio izgrađen od cigala, hram je pošteđen velikog požara 1807. godine – u kom su izgorele gotovo sve drvene kuće u gradu.

Ovo je najveća pravoslavna crkva na teritoriji Zrenjanina, a obimni radovi na njenoj statičkoj i konstruktivnoj sanaciji poslednji put su izvedeni pre više od 10 godina.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh