I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Zamena instalacija u Uspenskom hramu nakon devet decenija

U Hramu Uspenja presvete Bogorodice u Svetosavskoj ulici, prošle sedmice otpočelo je uvođenje nove električne instalacije. Ovo su prvi radovi od 1928. godine kada su električni kablovi postavljeni.

IMG_1892

„Instalacija je u katastrofalnom stanju, kablovi su potpuno dotrajali i sam nas je Bog sačuvao od izbijanja požara“, rekao je za I love Zrenjanin Radivoj Nađalin, protonamesnik Uspenskog hrama, koji je dodao da ima još puno stvari koje bi trebale da se odrade na ovoj velelepnoj građevini, ali da je u današnje vreme jako teško obezbediti sredstva. 

IMG_1896„Prošle godine smo podneli zahtev Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za kompletno renoviranje Uspenskog hrama. Dobili smo sredstva u iznosu od 500.000 dinara – što je uz pojedinačne donacije građana bilo dovoljno da započnemo radove na renoviranju“, dodaje naš sagovornik.

Fordomanija

On je podsetio da je električna instalacija – zbog opšte bezbednosti bila najurgentniji problem, pa je veći deo sredstava opredeljen za te namene.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

„Tek kada to završimo, moći ćemo da planiramo i buduće radove na ulepšavanju hrama“, najavljuje Nađalin.

Sveštenstvo hrama ima u planu da pripremi neophodnu papirologiju  kako bi tokom ovog leta, sredstvima prikupljenih kroz donacije, u objektu bilo uvedeno i podno grejanje.

U vreme izvođenja radova crkva neće biti otvorena za vernike, a sva Bogosluženja trenutno se obavljaju u sali Crkvene opštine Zrenjanin.

IMG_1901

Hram Uspenja presvete Bogorodice, „Uspenska“ ili „Varoška crkva“, jedna je od najstarijijih, u celini sačuvanih baroknih građevina u Vojvodini.

IMG_1905Podignuta je 1746. godine u Svetosavskoj ulici i bila je jedina crkva u Temišvarskoj eparhiji koja je pokrivena crepom. Zahvaljujući tome, kao i činjenici da je bio izgrađen od cigala, hram je pošteđen velikog požara 1807. godine – u kom su izgorele gotovo sve drvene kuće u gradu.

Ovo je najveća pravoslavna crkva na teritoriji Zrenjanina, a obimni radovi na njenoj statičkoj i konstruktivnoj sanaciji poslednji put su izvedeni pre više od 10 godina.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh