I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Vršnjačko nasilje u Zrenjaninu – školski timovi rešavaju najveće probleme

Od problema vršnjačkog nasilja nisu izuzete ni mirnije sredine kakva je Zrenjanin, pa se tako u gotovo svakoj osnovnoj i srednjoj školi, nastavni kadar često susreće sa verbalnim nasiljem među decom, od kojih jedan procenat završi i fizičkim obračunima.

U školama uglavnom postoje timovi za zaštitu dece od nasilja koji nakon odeljenskog starešine, kao „viša instanca“ reaguju pokušavajući da nasilje saseku u korenu. Ukoliko je potrebno, alarmiraju se roditelji, u težim slučajevima policija i Centra za socijalni rad.

U jednoj od škola sa najvećim brojem učenika u gradu, Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“, kažu da su dobro pripremljeni za suočavanjem sa vršnjačkim nasiljem i da do sada nisu imali toliko ozbiljan slučaj zbog kog bi tražili reakciju policije. S druge strane, u određenim situacijama na koje nisu mogli da utiču, morali su da traže pomoć Centra za socijalni rad.

PerSu marketi

– Naša škola se ne izuzima iz te kompletne slike koja je prisutna u Srbiji, ali se mi zaista trudimo da reagujemo na svaku vrstu nasilja, da ga evidentiramo i u zavisnosti od težine slučaja, reagujemo. Imamo slučajeve nasilja i uglavnom je to verbalno, psihičko nasilje, a ponekad se desi i tuča. Postoje verbalni konflikti koje učenici sami mogu da reše, ali postoje i prijave o nasilnim situacijama u čije rešavanje mora da se uključi školski Tim za zaštitu od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, kaže portalu I love Zrenjanin koordinator tima, Vesna Bjelić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U ovoj školi preduzeli su sve mere prevencije, pa su tako pored navedenog tima, prisutni i dežurni nastavnici, fizičko obezbeđenje i video nadzor.

– Deci je dostupna i „na oku“ uvek informacija o tome ko su članovi tima, koji nivoi nasilja postoje, i koja reakcija spada u određeni nivo nasilja. Imamo dosta panoa u školi kojima se širi tolerancija i deca se tako upućuju na lepo i odraslo ponašanje, na strpljenje. Puno radimo na prevenciji i ima rezultata. Deci koja su saradljiva, našim aktivnostima prevencije, postojeću svest podižemo na još viši nivo, međutim imamo i decu koja se teško menjaju, nerado menjaju svoje ponašanje, i sa njima moramo da radimo dok ne dođemo do pomaka. Ima dece koja su učestvovala u nasilnim situacijama, i bez obzira što smo sporne situacije rešili, mi njihovo ponašanje i dalje pratimo, kaže Bjelić.

Psiholog škole Ksenija Petković

Od drugog polugodišta, u holu ove škole biće postavljena kutija za poruke kojima će učenici moći da iskažu sve ono što im je problem da kažu u direktnom kontaktu sa učiteljima i nastavnicima. Na njihove poruke odgovaraće psiholog.

Roditelji dece koja učestvuju ili trpe nasilje u oko 80 odsto slučajeva su saradljivi. Međutim, postoje i posebni sastanci za roditelje koji ne pokazuju veću želju za saradnjom.

-Kada se desi konflikt ili nasilje među decom, odeljenski starešina nastoji da reši problem, i da obavesti, uključi roditelje. Međutim, ako se neka situacija ponavlja, ako je dete tvrdoglavo ili je roditelj nesaradljiv, tada reaguje tim. Ali ukoliko se desi tuča, onda tim reaguje odmah, rekla je Bjelić.

Tim za zaštitu od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u OŠ „Žarko Zrenjanin“ okupio je desetoro nastavnika i dvoje učenika, članova Dečijeg parlamenta.

PORAST VRŠNJAČKOG NASILJA I U MUŽLJI

U Osnovnoj školi „Servo Mihalj“ poslednjih godina verbalno, fizičko i digitalno nasilje su u porastu. Direktor škole, Zoltan Halai, kaže da razloge treba tražiti u ekonomskoj nestabilnosti, porodicama koje imaju nezaposlene članove i nedovoljnom vođenju brige o deci.

– Tokom godine učenicima više puta organizujemo edukativna predavanja i radionice na temu vršnjačkog nasilja, kako treba reagovati u slučaju pojave nasilja, kome se treba obratiti. Pritom ističemo važnost prihvatanja druge osobe, zašto je važno biti tolerantan i pomoći drugoj osobi u nevolji. U predavanja i radionice su uključeni i roditelji svih đaka, ističe Halai.

Njihov školski tim za zaštitu dece od nasilja čine osam članova – većinom učitelji i nastavnici.

– Cilj ovog tima jeste da na vreme i na adekvatan način spreče pojavu vršnjačkog nasilja. Pored toga, postavili smo i video nadzor na ona mesta na kojima se deca najviše kreću, u holu i u blizini toaleta. U planu je i postavljanje dodatnog video nadzora u zgradu škole koja se nalazi u ulici Servo Mihalja, najavio je direktor.

Verbalno nasilje je svaki vid ismevanja, nazivanje pogrdnim imenima, ruganje, vređanje, dobacivanje. Fizičko nasilje podrazumeva udaranje, guranje, otimanje i uništavanje stvari. Deca koja su izolovana iz društva, ignorisana od strane drugova, trpe ogovaranje i o njima se izmišljaju razne priče koje obično nemaju lep i istinit sadržaj, jesu žrtve socijalnog nasilja. Psihičko nasilje podrazumeva preteće poglede, grimase, neželjene komentare, iznuđivanje novca, ucenjivanje. Seksualno nasilje je neželjeno dodirivanje na neželjeni način i neželjene delove tela, iznuđivanje seksualnih usluga, prinuda na seksualni čin. Pošast interneta jeste i zloupotreba fotografija i video snimaka dece. (Ana  Milenković, psiholog, Izvor: Stetoskop)

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh