I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Vojska se vraća u Zrenjanin – zatražena podrška svih opština u regionu

Savet Srednjobanatskog upravnog okruga na današnjoj sednici razmatrao je uslove pod kojima će se Vojska Srbije vratiti u Garnizon u Zrenjanin i podršci koju lokalna samouprava i okolne četiri opštine mogu da pruže.

Sednici je prisustvovao Komandant jedinice Komande za razvoj banatske brigade, pukovnik Živica Ognjanov koji se vodećim čelnicima regiona obratio za pomoć i predstavio stanje u kom se nalaze vojni objekti na teritoriji Grada Zrenjanina, a koje je Vojska Srbije napustila 2006. godine.

zivica-ognjanov1Detalj današnjeg izlaganja pukovnika Živice Ognjanova

zivica-ognjanov

Prisustvo vojske važno za jedan grad, pukovnik Ognjanov

PerSu marketi

– Mi smo od 30. juna prisutni u kasarni „Svetozar Marković Toza“, međutim uslovi za smeštaj vojske su nepovoljni jer poslednjih osam godina tu nije bilo života i rada, zbog čega je došlo do urušavanja infrastrukture. Određeni radovi su u toku ne bi li se stvorili uslovi da se do kraja decembra tekuće godine kasarna u potpunosti otvori i da se ova jedinica tada kompletno dislocira iz Pančeva u Zrenjanin. To je malo duži proces s obzirom da se ne radi samo o vojnicima, već i njihovim porodicama, pokretnim sredstvima, naoružanju i vojnoj opremi.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Jedan broj pripadnika jedinice Komande za razvoj banatske brigade prisutan je u skladištu u Ečki, a očekuje se i razmeštaj ljudi i sredstava u objektu silosa u Bolničkoj ulici. Prema rečima pukovnika Ognjanova, Dom Vojske u centru grada i ostali vojni objekti i dalje ostaju u planu za otuđenje kao vlasništvo Ministarstva odbrane, te da njihova sudbina ne zavisi od jedinice koja se vraća u Zrenjanin.

Predstavnici Vojske danas su želeli da znaju i u kojoj meri mogu da računaju na pomoć pet lokalnih samouprava koje čine Srednjobanatski region.

– Grad Zrenjanin je od februara, kada smo krenuli u izviđanje kasarne, pokazao visok nivo interesovanja da nam izađe u susret i pruži podršku, naročito bivši gradonačelnik Ivan Bošnjak. I nakon toga je nastavljeno pružanje podrške i zadovoljni smo onim što je grad do sada učinio. Nadamo se da Zrenjanin i ceo Srednjobanatski upravni okrug mogu da pomognu Vojsci u naredna četiri meseca. Mi znamo da vi imate poteškoće kao i mi, po pitanju materijalno finansijskog poslovanja, ali mislim da je opšti interes da na ovom zadatku pomognemo jedni drugima jer uloga Vojske dolazi do izražaja onda kada nema ko da pomogne poput snežnih smetova u februaru, i poplava u Srbiji. Želimo da znamo na šta možemo da računamo da bismo mogli da se organizujemo, rekao je Ognjanov u obraćanju predsednicima opština, gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću i načelniku Srednjobanatskog upravnog okruga, Dušanu Šijanu.

Okvirni broj pripadnika vojske koji će biti stacionirani u Zrenjaninu kreće se oko 400 ljudi, a sistem odbrane je pokrenuo poteze da u grad upravo vrati one ljude koji jesu sa ove teritorije a radili su u jedinicama Vojske van Zrenjanina.

– Namera je da se oni vrate kućama, da rade tu gde inače i žive. Mnogi gradovi imaju interes da se vojska vrati jer su delom stagnirali od kada je vojska izmeštena sa njihove teritorije, ne zato što je vojska direktno doprinosi razvoju, ali ne treba zaboraviti da će se ovde u jednom momentu doseliti znatan broj porodica sa decom i biće interesa za sve, rekao je pukovnik.

Garnizon Pančevo trenutno pokriva i Srednjobanatski i Južnobanatski okrug, ukupno 13 opština, a namera je da u budućnosti to bude garnizon Zrenjanin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh