I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Aktuelno

Višestrukim davaocima krvi dodeljena priznanja

Povodom obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, Organizacija Crvenog krsta Zrenjanin organizovala je danas svečanost za višestruke dobrovoljne davaoce krvi sa teritorije Zrenjanina i okolnih naselja.

Ovom prilikom uručena su priznanja i nagrade davaocima koji su do sada 5, 10, 20, 35, 50 pa čak i 100 puta dali svoju krv – i na taj način nekome spasli život.

IMG_2156 obrada

„Želeli smo da sve te heroje okupimo na jednom mestu, zahvalimo im se i uručimo im priznanja za dosadašnje rezultate – jer su to svakako zaslužili“, rekla je za I love Zrenjanin Aleksandra Tanasijević, sekretarka zrenjaninskog Crvenog krsta.

PerSu marketi

IMG_2181 obradaMeđu nagrađenim dobrovljnim davaocima krvi bio je i 59. ogodišnji Dragan Mandrović iz Zrenjanina – koji je jedini od prisutnih čak 100 puta dao krv.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Prvi put sam to učinio kada sam bio veoma mlad, i od onda redovno dajem krv 3 do 4 puta godišnje. Divan je osećaj kada znate da ste tim svojim gestom nekom spasili život. Biću dobrovoljni davalac krvi sve dok mi to zakon bude dozvoljavao, i savetujem svima, a posebno mladim ljudima da učine isto“, rekao je Mandrović.

U okviru današnje svečanosti proglašeni su i nagrađeni najbolji likovni i literarni radovi učenika osnovnih i srednjih škola – koji su učestvovali u ovogodišnjem konkursu pod nazivom „Krv život znači“.

072 obrada

„Ideja je bila da omogućimo svim ljudima koji su želeli, ali iz nekog razloga do sada nisu dali krv – da to učine baš danas. Odziv je bio zadovoljavajući, a ono što me posebno raduje jeste da je među današnjim davaocima bilo puno mladih“, dodaje Tanasijević.

Jedan od njih je Igor Jeftić mladi volonter zrenjaninskog Crvenog krsta – koji je danas po prvi put učinio ovo humano delo.

IMG_2148 obrada kona„Želeo sam da se oprobam u dobrovoljnom davalaštvu još kada sam napunio 18 godina – ali mi tadašnje zdravstveno stanje to nije dozvoljavalo. Sada sam dobio priliku da dam krv i presrećan sam što mogu nekome da pomognem. Nameravam da i sam jednog dana dostignem cifru od 100 davanja krvi i preporučio bih svim vršnjacima da se priključe ovakvim akcijama“, rekao je Jeftić.

Današnjoj svečanosti u Gradskoj kući su prisustvovali mnogobrojni saradnici zrenjaninskog Crvenog krsta i predstavnici Gradske uprave.

Obraćajući se prisutnima dr Boban Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast zdravstva podsetio je na činjenicu da dobrovoljno davalaštvo krvi u našoj zemlji još uvek nije dovoljno zastupljeno. On je istakao i da će jedan od ciljeva lokalne samouprave biti unapređenje ove oblasti na teritoriji grada i okolnih naselja.

„Trudićemo se da napravimo konkretne programe i da uključimo medije u proces širenja značaja dobrovoljnog davalaštva krvi. Velika je stvar i kada neko samo jednom da krv i na taj način spase nečiji život. Dobrovoljni davaoci su najbolji ambasadori našeg grada i upravo oni svojim humanim gestovima šire koncept dobrovoljnog davalaštva krvi kroz čitavu zajednicu“, ističe Đukanović.

IMG_2171 obrada

Svetski dan dobrovoljnih davaoca krvi zvanično se obeležava sutra. Svetska zdravstvena organizacija je odredila da poruka obeležavanja tog značajnog datuma ove godine glasi: „Svako davanje krvi je poklon! Pridruži se i ti!“

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh