I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Više od 100 Zrenjaninaca ove godine promenilo ime

Od početka godine, služba Matičara u Gradskoj upravi primila je više od 110 zahteva za promenu ličnog imena. Zrenjaninci se na ovaj korak odlučuju najčešće zbog porodičnih i verskih razloga, ali i zbog preseljenja u inostranstvo.

promena imena

Oblast promene ličnog imena u našoj zemlji reguliše Porodični zakon, koji svakom licu starijem od 15 godina daje pravo da to i učini. Ujedno, ovim pravnim aktom predviđena su i ograničenja.

Osobe koje ne mogu ostvariti ovo pravo su lica protiv kojih se vodi krivični postupak, lica osuđena za izvršeno krivično delo za vreme trajanja kazne ili pravnih posledica osude. Mogućnost za promenu ličnih podataka uskraćena je i osobi koja promenom ličnog imena namerava da izbegne neku obavezu, da promeni ime u ono kojim se vređa moral, ili je ono u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine.

I Taxi Zrenjanin

Zahtev za promenu ličnog imena podnosi se prema mestu prebivališta građana.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Lica koja se odluče na ovaj korak prolaze kroz određenu proceduru. Oni najpre dolaze u zgradu Opštine, u sobu 26 gde dobijaju zahtev sa naznačenim dokumentima koje moraju pribaviti. Mi smo dužni da zahtev rešimo u roku od mesec dana odnosno dva meseca, izjavila je za naš portal Sofija Anđelković, šef odseka za upravno pravne poslove i poslove matičara.

  • Za promenu ličnog imena neophodan je izvod iz Matične knjige rođenih a ukoliko je lice u braku mora dostaviti i izvod iz Matične knjige venčanih. Od ostalih dokumenata lice moraju pripremiti i uverenje o državljanstvu, uverenje da se nad licem ne vode istražne radnje i uverenje iz poreske uprave da je namirio svoje poreske obaveze.
  • Pored dokumentacije, za promenu ličnog imena potrebno je uplatiti 850 dinara. Republička taksa košta 700 dinara i naknada za rad gradske uprave je 150 dinara.

ZAŠTO LJUDI MENJAJU IME ?

srpska_imena

Sagovornica portala I love Zrenjanin, iz odeska z aposlove matičara, kaže da su razlozi zbog kojih se neko odlučuje na promenu imena ili prezimena – različiti.

– Razlozi su zaista raznoliki i mi se ne upuštamo u njihovo razmatranje ,već samo vodimo računa da se procedura ispoštuje. Ipak, postoje i ograničenja ukoliko neko često menja ime ili preizime. Takve zahteve odbijamo jer se pozivamo na to da je reč o nesavesnom korišćenju prava na lično ime. Pošto se radi o zloupotrebi, drugostepeni organ potvrđuje naša rešenja o odbijanju, kaže Anđelkovićeva.

Rešenje o promeni ličnog imena sprovodi se odmah po pravnosnažnosti dok je licima ostavljena mogućnost ulaganja žalbe na rešenje u roku od 15 dana od dobijanja.

foto: nadlanu.com

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh