I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Aktuelno

Vinogradari obeležili slavu Sveti Trifun (VIDEO)

Širom Srbije vinogradari, vinari, uzgajivači voća kao i gostioničari ali i guščari svako na svoj način tradicionalno  su proslavili slavu Sveti Trifun.

Vinogradari po dobrom starom običaju na ovaj dan ulaze u vinograde gde vrše prvu rezidbu vinove loze nakon zimske pauze, a takođe i zalivaju čokote vinom i to obavezno crvenim.

Na taj način se zimom iscrpljenoj lozi simbolično vraćaju snaga i krepkost i omogućava da bolje napreduje u predstojećoj sezoni. Sveti Trifun izuzetno je poštovan u našim krajevima, a poštuje ga i  Društvo vinogradara „Vesela braća“ iz Orlovata.

I Taxi Zrenjanin

Oni su ovog jutra kako tradicija nalaže najpre organizovali vinogradarski doručak sa bogatom trpezom. Pored šarenim banatskih specijaliteta od mesa, peciva svih vrsta i oblika obavezan deo trpeze je i crveno, belo i roze vino, plod napornog rada iz prethodnih sezona.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ovdašnji sveštenik jerej Rajko Srdić ovom prilikom osveštao je slavski kolač, a zatim zajedno sa vinogradarima simbolično orezao jedan čokot vinove loze. Pritom im je poželeo  blagorodnu i berićetnu godinu, te da ih zaobiđu mrazevi, loši vetrovi i sve ostale nevolje. U video prilogu pogledajte kako je protekla proslava Svetog Trifuna, a predsednik Udruženja vinara „Vesela braća“ govori i o trenutnom stanju u kom se nalazi vinova loza nakon dužeg perioda mrazeva.

 

Snimak prenosa uživo sa proslave Svetog Trifuna u Orlovatu 14. februara 2017.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh