I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Aktuelno

VIDEO : Graffiti Zrenjanina ilegalna ili prava umetnost?

Na jednom od „youtube“ kanala koji se svojim sadržajem bave kultom i istorijom Zrenjanina, nedavno je osvanuo zanimljiv video klip sačinjen od slika nekih od graffita koji „krase“ Zrenjanin.

graffiti zrenjanin

Pored sjajnih umetničkih dela koja, uslovno rečeno, ulepšavaju oronule građevine, neretko se graffiti u gradu nalaze na neprikladnim lokacijama poput onih koji su crtani na staklu Vojvođanske banke. Pravi profesionalci se trude da crtaju na prikladnim mestima, jer kako kažu – tada i sam rad izgleda mnogo bolje.

Za jedan grafit su najpotrebnije boje i naravno zid na kome bi se sve to moglo nacrtati. Proces crtanja može trajati kratko, a može trajati i više dana.

I Taxi Zrenjanin

Neki od crtača često imaju probleme sa policijom i sugrađanima
, dok su svima mnogo interesantniji oni koji biraju prikladna mesta za iskazivanje svojih umetničkih sposobnosti.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

O GRAFFITIMA

Graffiti predstavljaju poruke na javnim površinama, a mogu se ostvariti u pisanoj ili likovnoj formi. Oni predstavljaju savremenu urbanu umetnost i mogu se tretirati kao deo primenjene umetnosti. Oslikavanje javnih prostora sprejevima u boji rukom autora koji ima stav i estetski osećaj, na specifičan način obogaćuje karakter ulice ili grada. Rec “grafit“ nastala je od italijanske reči “graphein“ što znači škrabati, a koren vuče od starogrčke reči “graphein“koja znači pisati.

Većina ljudi ih poistovećuje sa neumesnim navijačkim pamfletima ili predizbonim parolama, ali izmedju njih i graffita postoji velika razlika. Graffiti nisu način komunikacije, oni su način pokazivanja socijalnih problema i pokazatelj nečije mašte. U tome i jeste razlika između ulične, banalizovane varijante i pozitivne legalne varijante ovog načina izražavanja. Bilo kako bilo, crtači grafita bi ipak trebalo da svoju umetnost iskazuju na prikladnim površinama.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh